Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας

Σοβαρά προβλήματα στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα προκάλεσε η κακοκαιρία όπου κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και εκκενώνονται χωριά στην Άρτα. Το ιστορικό γεφύρι δεν άντεξε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα. Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποιους αποτελεί την "Ακροπόλη" της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια,το οποίο χτίστηκε από μαστόρους

της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής ΣτρατιωτικήςΔιοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς καισε κτηνοτροφικές μονάδες.

Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

ΣτηνΘεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Σοβαράπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχέςπου έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οριακήείναι η κατάσταση είναι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώςοι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και το αντιπλημμυρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός καιαπευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις καινα ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

Έκλεισαν δρόμοι στη Λαμία

Ο Σπερχειός πλημμύρισε για ακόμη μια φορά στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά καιστην κυκλοφορία.

Απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες του ΟΣΕ, αφού τα δρομολόγια έχουν διακοπεί και προσπαθούν να τους μεταφέρουν με λεωφορεία.

Οι επιβάτες που ήταν να φύγουν από Λειανοκλάδι για Αθήνα με την αμαξοστοιχία των 6:50΄, τους ανακοινώθηκε ότι λόγω πλημμυρών του Πηνειούκαι του Σπερχειού τα τρένα διέκοψαν την κυκλοφορία.

Οι επιβάτες έφυγαν με λεωφορεία από το Λειανοκλάδι, τα οποία θα περάσουναπό τους σταθμούς Μπράλου, Λιλαίας, Αμφίκλειας, Τιθορέας και θα φτάσουνμέχρι τη Θήβα, όπου από έκει αθ πάρουν το τρενογια Αθήνα.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με τον ΟΣΕ καλό είναι να επικοινωνήσουν για να ενημερωθούν, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν.
Έκλεισαν δρόμοι

Η τροχαία όλη τη νύχτα ήταν στο πόδι παρακολουθώντας τη στάθμη του Σπερχειού, η οποία από το απόγευμα ανέβαινε επικίνδυνα.

Τελικά μετά τα μεσάνυχτα διέκοψε την κυκλοφορία, αφού τα πράγματα έγινανεπικίνδυνα και τα νερά του ποταμού βγήκαν στους δρόμους.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί από Λαμία προς Φραντζή - Γοργοπόταμο και από Λαμία προς Κομποτάδες - Κωσταλέξι.

Keywords
Τυχαία Θέματα