«Κασσάνδρες» της Οικονομίας

Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών έναντι των πιστωτών της από τη στιγμή που έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά αρθρογράφος του Bloomberg σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όσο η χώρα δανείζεται για να εκπληρώσει τις ανάγκες της, η χρεοκοπία είναι ουσιαστικά αδύνατη, σημειώνει, αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα
και με την κοινωνική πρόνοια σε αυτήν την κατάσταση «τουλάχιστον υπάρχει η πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση μη πληρώνοντας τους πιστωτές της».

Εν τω μεταξύ, οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, προσθέτοντας πως οι χώρες αυτές είναι μακροπρόθεσμα ευάλωτες παρά τη σταθερή υποστήριξη που τους προσφέρουν τα προγράμματα βοήθειας".

Σύμφωνα με την έρευνα στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, διευκρινίζει ο οίκος αξιολογησης.

Εν τω μεταξύ, νέα διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,6 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απόπειρα της κυβέρνησης «να κερδίσει χρόνο μέσω του εμπορίου ελπίδας», καθως στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες παράμετροι, δείχνοντας ότι κυριαρχεί μια νέου τύπου δημιουργική λογιστική. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι «είναι αναμενόμενο να μην καταλαβαίνει τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και πλεόνασμα θράσους και έλλειμμα προτάσεων και επιδίδεται σε εμπόριο απελπισίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα