Ιταλία: «Χρειάζεται πολιτικό ξεκαθάρισμα»

Στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για να αποφευχθεί κυβερνητική κρίση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L'Unità, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι.

«Η κεντροδεξιά πρέπει να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα της χώρας και όχι τις δικαστικές υποθέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Διαφορετικά, με την ίδια αποφασιστικότητα με την οποία στηρίξαμε την κυβέρνηση Λέτα, θα πούμε ότι δεν υπάρχει μελλοντική προοπτική διακυβέρνησης», δήλωσε ο Επιφάνι.

Το ιταλικό κοινοβούλιο αποφάσισε προσωρινή παύση των εργασιών του, διάρκειας μιας ημέρας, μετά

το σχετικό αίτημα της ιταλικής κεντροδεξιάς. Οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλησαν να συνεδριάσουν για να εξετάσουν «την σοβαρότατη κατάσταση ου διαμορφώθηκε μετά την επίσπευση των δικών σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού», όπως τόνισαν.

Η πολιτική ένταση σχετίζεται με την απόφαση του Αρείου Πάγου να εξετάσει την προσφυγή του μίστερ τιβί για την καταδίκη του στην υπόθεση αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων «Μέντιασετ», όχι τον Νοέμβριο, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, αλλά την 30ή Ιουλίου.

Όλος ο ιταλικός τύπος, προσπαθεί σήμερα να καταλάβει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πολιτικές εξελίξεις, σε περίπτωση επικύρωσης της μέχρι τώρα καταδίκης του Μπερλουσκόνι σε τετραετή φυλάκιση, η οποία συνεπάγεται και πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Το όλο σκηνικό χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα: από την μία, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι κατά την διάρκεια νυχτερινής σύσκεψης ο Μπερλουσκόνι έδωσε το «πράσινο φως» για την συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με την κεντροαριστερά, όποια και αν είναι η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου.

Από την άλλη, όμως, ο Ρενάτο Σκιφάνι, πρόεδρος των γερουσιαστών του Λαού της Ελευθερίας, δήλωσε πριν λίγο σε ραδιοφωνική εκπομπή πως θεωρεί ότι «αν ένα κόμμα μείνει ακέφαλο, πολύ δύσκολα μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατηγείο του Μπερλουσκόνι, ο ίδιος προτίθεται να τοποθετηθεί μόνο έπειτα από τουλάχιστον μια εβδομάδα, όταν η ένταση, στην πολιτική σκηνή μπορεί να έχει αρχίσει να μειώνεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα