Ανεκτίμητος Μπέκετ

Πάνω από 1.100.000 ευρώ πωλήθηκε το χειρόγραφο του πρώτου μυθιστορήματος του Ιρλανδού συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ με τίτλο «Μέρφι», στη δημοπρασία που έγινε χθες από τον Οίκο Σόθμπι στο Λονδίνο.

Το χειρόγραφο αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Ρίντινγκ, το οποίο κατέβαλε 962.500 λίρες για να το αποκτήσει.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του 20ου αιώνα, που ο Μπέκετ έγραψε σε έξι τετράδια, στο διάστημα από τον Αύγουστο του 1935 έως τον Ιούνιο του 1936.

Υπάρχουν πολλές μουτζούρες και διορθώσεις, γεγονός που όπως επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί δείχνει τη δυσκολία του Μπέκετ

να διατυπώσει τις ιδέες του, αλλά και τις ηθικές ανησυχίες του.

Επίσης, ο συγγραφέας έχει διακοσμήσει τις σελίδες με σκίτσα που απεικονίζουν τις φιγούρες του Τζέιμς Τζόις και του Τσάρλι Τσάπλιν, από τον οποίο θα επηρεαστεί στη συνέχεια για να γράψει το «Περιμένοντας τον Γκοντό», ενώ υπάρχουν μουσικές νότες και αστρολογικά σύμβολα.

Στο μυθιστόρημα «Μέρφι» το χιούμορ είναι πηγαίο χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βαθιές φιλοσοφικές ανησυχίες.

«Το χειρόγραφο θέτει τις βάσεις ώστε να επαναπροσδιοριστεί η μελέτη πάνω στον Μπέκετ στα χρόνια που θα έρθουν», σχολίασε ο ειδικός του Οίκου Σόθμπι στα βιβλία και στα χειρόγραφα Πίτερ Σέλεϊ.

«Η απόκτηση του Μέρφι από το Πανεπιστήμιό μας θα προσφέρει πρωτοφανείς ευκαιρίες για να μάθουμε περισσότερα για έναν από τους πιο λαμπρούς συγγραφείς της εποχής μας, αν όχι της ιστορίας», δήλωσε ο Σερ Ντέιβιντ Μπελ, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ρίντινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα