«Η κρίση μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα με δύο χρόνια»

Mεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με αφορμή τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, οπότε και εκφράζονται  ελπίδες, ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι να κοινοποιήσει το πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους, παρά τις διαφωνίες της Γερμανίας.  Ο Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΕΤΧΣ, του οποίου ηγείται, εκπλήρωσε καλά την αποστολή του ως προσωρινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία

βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο. "Αν δεν ήμασταν εκεί, η Πορτογαλία και η Ιρλανδίαδεν θα ανήκαν πλέον στην ευρωζώνη", σημείωσε προς το Der Spiegel.

ΤοΕΤΧΣ προβλέπεται να αντικατασταθεί από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αρχικά προγραμματιζόταν να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου. Ωστόσο αυτό καθυστέρησε εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας όσον αφορά τη συνταγματικότητα του ΕΜΣ.

Ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει κληθεί να ηγηθεί του ΕΜΣ, αναγνώρισε ότι το μέλλον του μηχανισμού αυτού εξαρτάται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου. "Χωρίς τη Γερμανία, ο ΕΜΣ δεν έχει μεγάλο νόημα", σημείωσε.

Mεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με αφορμή τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, οπότε και εκφράζονται  ελπίδες, ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι να κοινοποιήσει το πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους, παρά τις διαφωνίες της Γερμανίας.

Ο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνονται σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Άρα, για να έχουν στην υποστήριξη της Ευρωτράπεζας, οι χώρες θα πρέπει κατ΄αρχάς να διατυπώσουν επίσημο αίτημα για βοήθεια, που προϋποθέτει αυξημένες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του συμβουλίου διοίκησής της.

Σήμα κινδύνου εν τω μεταξύ εξέπεμψε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο Άχνελ Γκουρία τονίζει ότι το σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο - οι οικονομικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης - και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινηθεί γρήγορα - ξεκινώντας άμεσα και χωρίς περιορισμούς, το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων. Όπως λέει χαρακτηριστικά- δεν πρέπει να κινδυνεύσει το ευρώ.

Αποφασιστικές ενέργειες για την επίλυση της κρίσης ζητά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Όπως δηλώνει “πρέπει να μπει τέρμα στην τωρινή κατάσταση που κάποιες χώρες αναχρηματοδοτούνται με αρνητικά επιτόκια, ενώ άλλες χρεώνονται με πολύ υψηλά, που δεν είναι βιώσιμα”.
Keywords
Τυχαία Θέματα