Καταγγέλουν νοθεία στις εκλογές

Η επίσημη κυβερνητική εφημερίδα της Ανγκόλας "Τζορνάλ ντε Ανγκόλα" γράφει σήμερα ότι ο Ζοζέ Εντουάρντο Ντος Σάντος επανεξελέγη Πρόεδρος, μετά την ευρεία νίκη του κόμματός του MPLA στις γενικές εκλογές που έγιναν την Παρασκευή.

"Το MPLA είναι ο μεγάλος νικητής των γενικών εκλογών του 2012 και όλα δείχνουν μια νίκη μετά την καταμέτρηση ποσοστού μεγαλύτερου από το 75% των ψήφων", γράφει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, προσθέτοντας ότι "ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος, Ζοζέ Εντουάρντο Ντος Σάντος, εξελέγη
Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης UNITA επιβεβαίωσε τη θέση του ως δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ενώ το νέο κόμμα της αντιπολίτευσης CASA κατέγραψε μια "μεγάλη ήττα".

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 72,5% των ψήφων, το MPLA συγκεντρώνει ποσοστό 74,1% των ψήφων, έναντι ποσοστού 81% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2008.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκεντρώνει στοιχεία για πιθανολογούμενη νοθεία στις εκλογές της Παρασκευής.

"Το UNITA ετοιμάζεται να παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή δεν είναι τα ίδια με αυτά που δόθηκαν από τους ανθρώπους που καταμετρούν τις ψήφους στα εκλογικά τμήματα", υπογραμμίζει το κόμμα αυτό στην ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ.

"Το κόμμα CASA ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και να αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία", προσθέτει το UNITA.

Μολονότι η αντιπολίτευση έχει ασκήσει κριτική για έλλειψη διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία, οι εκλογές αυτές -οι δεύτερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2002- διεξήχθησαν σε ήρεμες συνθήκες.

Υπενθυμίζουμε πως οι πολίτες της χώρας εκλήθησαν την Παρασκευή να εκλέξουν τα 220 μέλη του κοινοβουλίου τους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο τροποποιήθηκε το 2010, ο επικεφαλής του κόμματος που κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές γίνεται αυτομάτως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα