Η Ε. Χριστοφιλοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Νέα οργανογράμματα και νέο πάγιο σύστημα γενικών διευθυντών":

«Αυτή την στιγμή, έχουμε τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ένα έργο πολύ μεγάλο, το οποίο ξεκίνησε και αυτό -γιατί πρέπει να το βλέπουμε και αυτό-, επί υπουργίας του Δ. Ρέππα και μετά το συνέχισε ο κ. Μανιτάκης. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, το έχουμε
δουλέψει πολύ εντατικά και έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε ποιοτική αλλαγή στο δημόσιο με τρία σημεία. Το ένα είναι τα νέα οργανογράμματα, που σημαίνει 40% λιγότερες οργανικές μονάδες ευθύνης, τμήματα, διευθύνσεις, γενικές διευθύνσεις, που σημαίνει περισσότεροι υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή. Στην εξυπηρέτηση του πολίτη, το 75% των υπαλλήλων και μόλις το 30% των υπαλλήλων, στο λεγόμενο μπακ όφις, πίσω, στα διοικητικά και τα οικονομικά. Άρα, λιγότερη γραφειοκρατία και διαδικασία, περισσότεροι άνθρωποι προς την εξυπηρέτηση. Το δεύτερο στοιχείο -και αυτό ποιοτικό-, αφορά τους νέους γενικούς διευθυντές, με το πάγιο πλέον σύστημα. Βγήκε η προκήρυξη για τους γενικούς διευθυντές με τον καινούργιο τρόπο και θα συνεχίσει με τους διευθυντές. Θέλω να πω ότι σε τρεις μήνες -και όχι σε τρία χρόνια που έκαναν κάποιοι άλλοι, που το παίζουν τιμητές σε εμάς τώρα, πρώην υπουργοί και από τον χώρο μου-, θα έχουμε εφαρμοσμένο το νέο πάγιο σύστημα. Θα έχουμε τους πρώτους γενικούς διευθυντές στις αρχές του χρόνου, με διαδικασίες αδιάβλητες, ουσιαστικές, με δομημένη συνέντευξη. Το τρίτο είναι το πάγιο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα κάνει ένα βήμα, θεωρώ, ουσιαστικό, πατώντας και στις καλές πλευρές, αλλά και στις αδυναμίες του μεταβατικού, που ίσχυσε, γιατί υπήρξαν αδυναμίες και προβλήματα στο μεταβατικό... Αυτές οι τρεις διαστάσεις μαζί, μας δίνουν μια άλλη ουσιαστική ποιοτική αλλαγή στο δημόσιο, που δεν έχει να κάνει με αριθμούς, απολύσεις και διαθεσιμότητες. Εξάλλου, οι διαθεσιμότητες τέλειωσαν».

* "Νέα, σχεδιασμένη αλλαγή μισθολογίου":

«Το πλάνο είναι ότι πάμε σε μια μεγάλη, ουσιαστική, σχεδιασμένη, αλλαγή, μεταρρύθμιση του μισθολογικού, η οποία θα πάρει ένα χρόνο, για να συζητηθεί, να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί, από το 2016 και μετά. Τον επόμενο χρόνο, συζητάμε, αναδιαρθρώνουμε, επεξεργαζόμαστε μια πολύ μεγάλη αλλαγή που έχει δύο - τρεις αρχές στην βάση της. Η πρώτη είναι μια δικαιοσύνη, ότι όταν κάνεις την ίδια δουλειά, σε δήμο, σε υπουργείο, σε φορέα, δηλαδή είσαι λογιστής, είσαι κλητήρας, ασχέτως του φορέα στον οποίο υπηρετείς, έχει την ίδια μισθολογική βάση. Η δεύτερη είναι να δώσουμε έμφαση σε ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, που είναι στην πρώτη γραμμή της φροντίδας των ανθρώπων μας -των εκπαιδευτικών, των νοσηλευτών-, να δούμε λοιπόν τα ειδικά μισθολόγια, όχι με την έννοια των ευνοημένων, αλλά την έννοια των ομάδων».

* "Νέα κατώτατη μισθολογική βαθμίδα νεοεισερχομένων":

«Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας έχει ορίσει ότι υπάρχει διετής δοκιμαστική περίοδος. Η ασφάλεια, δηλαδή, του δημοσίου συνδέεται και με μια δοκιμαστική περίοδο. Δυστυχώς, ενώ είναι νόμος του κράτους, αυτό τύποις μόνο υπάρχει. Στην ουσία, δεν εφαρμόζεται. Εμείς λέμε, λοιπόν, η δοκιμαστική περίοδος να είναι πραγματική, να έχουμε ένα σεμινάριο -όχι μόνο αυτό που γίνεται τώρα-, θεωρίας στους νεοεισερχόμενους, αλλά να έχουμε και μια πιο ουσιαστική εκπαίδευση και εκπαίδευση στην πράξη και συμβουλή και υποστήριξη στον υπάλληλο για δύο χρόνια, αλλά και αξιολόγηση του υπό δοκιμή υπαλλήλου. Σχεδιάζουμε αυτήν την διετία να γίνει μια ουσιαστική δοκιμή για αυτούς που μπαίνουν στο δημόσιο και θα κάνουν καριέρα στο δημόσιο, ενδεχομένως έτσι να μας δημιουργήσει μια καινούργια βαθμίδα...».

Δημοσιογράφος: Μισθολογικής κατάταξης...

Ευ. Χριστοφιλοπούλου: «Ναι. Αυτό είναι όντως υπό συζήτηση. Αυτό που δεν είναι υπό συζήτηση -και το έχει βάλει το ΠαΣοΚ-, είναι να πάμε σε μείωση αποδοχών των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων...».

* Για το ασφαλιστικό:

«Περαιτέρω περικοπές στο ασφαλιστικό θα ήταν πραγματικά στο όριο του αυτοκτονικού».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα