Ο Κ. Μποτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη δυσαρμονία στην αντίδραση των αγορών, μετά τα επιτυχή stress test: "Αιτία η έλλειψη σαφούς αναπτυξιακού σχεδίου".

«Οι αγορές περιμένουν ν' ακούσουν από εμάς πώς σκεφτόμαστε και πώς προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα. Πράγματι και η νευρικότητα του Χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι είναι ακόμα αρκετά ασαφής η εικόνα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έκθεση του γραφείου
Προϋπολογισμού της Βουλής που αναφέρεται σ' αυτό και συμβαδίζει και με τις δικές μου δημόσιες θέσεις που εξέφρασα πρόσφατα. Δηλαδή, ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει καθαρότητα ως προς το σχέδιο εξόδου από την κρίση γενικά. Όχι μόνο από το μνημόνιο. Το σχέδιο ανάπτυξης συνεχίζει να βρίσκεται σε υπερβολικά αόριστη μορφή, τώρα που μιλάμε. Αν έπρεπε να κρατήσουμε μια παρατήρηση και από αυτή την έκθεση και γενικότερα είναι ότι στο παρά ένα της εξόδου από την κρίση δεν έχουμε ακόμα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Το αναφέρουμε, αλλά σε υπερβολικά αόριστο επίπεδο. Μένουμε σε γενικότητες που θα έπρεπε, με πολύ ευρύτερη από την απλώς κυβερνητική πλειοψηφία, να είχαν γίνει αποδεκτές ή τουλάχιστον να έχουν συζητηθεί. Υπάρχουν διεργασίες, αλλά η προς τα έξω εικόνα -γιατί όταν μιλάμε για αγορές σε αυτό αναφερόμαστε-, δεν είναι σαφής, ούτε ως προς το τεχνικό της μέρος. Πώς θα γίνει ο απεγκλωβισμός, ποια θα είναι η γραμμή βοήθειας, ποια η νέα σχέση μας με τους εταίρους μας, τι θα γίνει με το ΔΝΤ, πώς θα προχωρήσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους... Όλα αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα θέματα...».

* Για τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: "Ούτε η θέση της κυβέρνησης, ούτε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη χρήση των χρημάτων αυτών μπορούν να σταθούν χωρίς νέα συμφωνία".

«Μπορούμε να έχουμε ωραίες ιδέες. Αν όμως αυτές οι ιδέες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ποτέ, τι νόημα έχει να τις συζητάμε; Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τα συγκεκριμένα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι αφιερωμένα, "σημαδεμένα" για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Άρα, όπως είναι τα πράγματα, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια χρήση».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε τέτοια χρήση και σε ό,τι αφορά στην πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και σε ό,τι αφορά στην πρόταση - πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Κ. Μποτόπουλος: «Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, απαιτείται μια νέα συμφωνία και για τα δύο. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμεύσουν παρά μόνο για τις τράπεζες, όπως είναι η ισχύουσα συμφωνία. Όμως, σπεύδω να πω -χωρίς να προκαταλαμβάνω τίποτα, ούτε να είμαι μέσα στις συζητήσεις που σίγουρα γίνονται-, ότι μου φαίνεται πιο κοντινό στην αρχική χρήση ενόψει μιας νέας διαπραγμάτευσης, που είναι το κρίσιμο. Να βάλουμε ξανά -όπως λέει η κυβέρνηση και αρχίζει να γίνεται κατανοητό από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, στο τραπέζι μια νέα συμφωνία ενόψει της μετά το μνημόνιο ημέρας. Μου φαίνεται, λοιπόν, πιο κοντινό στον αρχικό σκοπό αυτά να χρήματα να δοθούν για τη μείωση του χρέους, για παράδειγμα, παρά να δοθούν για ένα σκοπό που είναι αρκετά πιο απομακρυσμένος. Είναι εξίσου σημαντικό να δοθεί μια λύση για τα προβληματικά δάνεια, αλλά είναι διαφορετικής ποιότητας ζήτημα. Θα το δούμε και αυτό. Το κρίσιμο είναι να ξέρουμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε και να έχουμε τα απαραίτητα διαπραγματευτικά στοιχεία στα χέρια μας, έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία, να ξανατεθούν κάποια πράγματα στο τραπέζι... Είναι αρκετά και κρίσιμα χρήματα, είναι κερδισμένα χρήματα, αφού οι τράπεζες πέρασαν με το σπαθί τους τα stress test και δεν θα χρειαστούν να πάνε για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα. Αλλά απαιτείται μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα