«Η ανατολική Ουκρανία ζει τη δυτική»

Ο Ολέγκ Ανατόλιεβιτις Τσάρεφ είναι βουλευτής συνόδου της Ουκρανικής Βουλής, αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος των Περιφερειών, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Έλενα Κοντράτοβα.

-Κύριε Τσάρεφ σας καλωσορίζω στο σταθμό του Δήμου Αθηναίων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

-Ολέγκ

Ανατόλιεβιτς, τι συμβαίνει στην οδό Γρουσέβσκοβο; Όπως φαίνεται, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου.

Η αντιπολίτευση δεν είναι πλέον σε θέση να αποκαταστήσει την τάξη και αυτό είναι απόλυτα φυσικό: πάντα είναι πολύ εύκολο να σπας ή να καταστρέφεις κάτι, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το διορθώσεις.

-Ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση: σε συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, έκανε μια προσφορά απευθείας στον αρχηγό του κόμματος "Πατρίδα " Γιατσενουκ να γίνει πρωθυπουργός της Ουκρανίας;

Είναι αλήθεια. Έχουμε κάνει περίπου μια εβδομάδα διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης: έχουμε προτείνει ένα "οδικό χάρτη" εξόδου από την κρίση, όπου υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να γίνουν. Πρέπει πρώτα να φύγουν οι διαδηλωτές, τα ΜΑΤ και όλα τα στρατεύματα από τους δρόμους του Κίεβο. Επίσης, ένα από τα σημεία της συμφωνίας ήταν μια προσφορά στον Γιανετσούκ να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

-Και συμφώνησε;

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται , ακόμα και τη νύχτα. Μετά από όλα αυτά , το ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, αλλά και η προθυμία των άλλων υπουργών για την εκτέλεση αυτών των βημάτων και ποιος θα τις εκτελέσει: ποιος θα είναι υπεύθυνος για το πρώτο βήμα, για το δεύτερο, κλπ κλπ. Ο διάλογος συνεχίζεται ακόμα και τώρα και ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι καρποφόρες και μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες θα έχουμε στο Κοινοβούλιο την απόφαση για τη συμφωνία με τους διαπραγματευτές.

-Σε γενικές γραμμές, η αντιπολίτευση αναλαμβάνει την ευθύνη για το ό,τι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου;

Όχι. Η αντιπολίτευση δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Μέχρι πρόσφατα, προσπαθούσαν να προκαλέσουν κατάσταση χάους και αντιθέτως έκαναν τα πάντα για να γίνει αυτό το χάος ακόμα μεγαλύτερο. Ειδικότερα, ένας από τους βουλευτές, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, προέτρεψε τους ανθρώπους να έρθουν ένοπλοι στην πλατεία του Μεϊντάν. Και το κίνημα του Μεϊντάν υποστήριξε αυτό το αίτημα. Από την αντιπολίτευση, υπάρχουν κλήσεις για την κατάληψη των διοικητικών κτιρίων σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, χθες στη νοτιοανατολική Ουκρανία έγιναν προσπάθειες για να καταληφθούν τα κτίρια των διοικήσεων των περιφερειών. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των περιφερειών αναγκάστηκαν να απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες. Οι πολίτες ήρθαν και βοήθησαν να αποκρουστεί αυτή η επίθεση. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να οργανωθούν μονάδες αυτοάμυνας. Τώρα οι πολίτες έρχονται και καταγράφονται ως εθελοντές σε αυτές τις ομάδες αυτοάμυνας. Συνεπώς μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που μόνο εύκολη δε θα τη λέγαμε.

Ουκρανία έχει αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει; Θα πάρει το μονοπάτι της σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να πάρει δρόμο για την Τελωνειακή Ένωση;

Εγώ είμαι εκλεγμένος από τους ψηφοφόρους των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας. Ξέρω τι θέλουν οι ψηφοφόροι μου. Θέλουν φιλικές, ομαλές σχέσεις με τη Ρωσία. Θέλουν να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνίες έργων που ο Πρόεδρός μας Γιανουκόβιτς υπέγραψε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Θελήσαμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου στο Κιροβογκράντ, στο Νικολάγιεφ, θέλουμε τα ναυπηγεία μας να έχουν ρωσικές παραγγελίες, και στο Χάρκοβο να συνεχιστεί το πρόγραμμα για την κατασκευή μοναδικών αεροπλάνων AΝ, θέλουμε να οικοδομήσουμε στο Ντεπροπετρόφσκ ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων, οι οποίοι θα μεταφέρει μεγάλους δορυφόρους στο διάστημα. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέσα στα πλαίσια της φιλίας μας με τη Ρωσία. Και δεν αναφέρομαι στην τιμή της ενέργειας και τις παραγγελίες της Ρωσίας από τα εργοστάσια μας. Σήμερα, χάρη στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας επιβιώνουν όλες οι περιοχές της Ουκρανίας. Και Κεντρική και Δυτική Ουκρανία ζουν με τους φόρους που καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο νότιο-ανατολικό τμήμα της χώρας. Σήμερα στην νοτιοανατολική Ουκρανία δεν γίνονται διαδηλώσεις, οι άνθρωποι εργάζονται στις επιχειρήσεις και έχουν μια θέση εργασίας. Αλλά στη δυτική Ουκρανία, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις. Είναι χειμώνας, δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν παραγγελίες. Είναι όλοι εδώ, και διαδηλώνουν στο Μαϊντάν. Πιστεύουν ότι η φιλία με την Ευρώπη, θα τους ανοίξει τα σύνορα και θα βρουν μια θέση εργασίας στην Ευρώπη, αλλά για το ζήτημα αυτό δεν υπήρχε ούτε μία λέξη στην πρόταση για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Γιατί δεν εξηγήσατε στους ανθρώπους τι είναι ωφέλιμο για την Ουκρανία;

Δυστυχώς, πολύ καιρό πιστεύαμε ότι ο μόνος δρόμος για την Ουκρανία ήταν προς την Ευρώπη... και όταν η Ουκρανία σταμάτησε απότομα και γύρισε προς την άλλη πλευρά -πυροδότησε διαμαρτυρίες, τις οποίες και βλέπουμε. Πολλοί από εμάς θεωρούν ότι αυτή η «επανάσταση» είναι η εκδίκηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και στρέφονται προσωπικά κατά του Πρόεδρου της Ουκρανίας και την ίδια την Ουκρανία για το γεγονός ότι αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις, για το ότι δεν παραδώσαμε την εσωτερική μας αγορά μας, για το ότι δεν παραδώσαμε τη χώρα μας.

-Μόλις πρόσφατα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδα , Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την αγορά του χρέους της Ουκρανίας, η Ρωσία την έσωσε από την χρεοκοπία».

Ναι, είναι αλήθεια.

-Τελευταία ερώτηση. Από την 1η Ιανουαρίου και για τους επόμενους έξι μήνες, επικεφαλής της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα. Ποια είναι η προσδοκία σας;

Το σενάριο, που θέλουν να επιβάλλουν την Ουκρανία είναι να υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα μας οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις:οι εταιρείες θα σταματήσουν να λειτουργούν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας , πρώτα, δεν θα μπορούμε να αντέξουμε τον ανταγωνισμό με τα προϊόντα των ευρωπαϊκών χωρών, και δεύτερον θα χάσουμε τη ρωσική αγορά. Η Ρωσία θα κλείσει τις αγορές της για την Ουκρανία και πλέον θα εξάγουμε στην Ρωσία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σημειώστε ότι σήμερα η Ουκρανία εξάγει στη Ρωσία αδασμολόγητα προϊόντα. Στη συνέχεια, εμείς, με τα δικά μας χρήματά, θα πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα και να τα προσαρμόσουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα, πράγμα που επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας μας. Για παράδειγμα: οι σιδηροδρομικές γραμμές θα πρέπει να επανακατασκευαστούν και να γίνουν πιο στενές, μεγάλες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στη μηχανολογία, την αεροδιαστημική βιομηχανία, την κατασκευή αεροσκαφών. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα θα χάσουμε βασικούς κλάδους της οικονομίας μας. Αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο θα πέσει δραματικά και για τους Ουκρανούς θα απομείνει μόνο ένας δρόμος: με οτιδήποτε μέσον να εισέλθουν στην Ευρώπη και να αναζητήσουν εκεί οποιαδήποτε εργασία έναντι οιονδήποτε μισθού. Και εμείς έχουμε μεγάλες ελπίδες από την Ελλάδα, η οποία περάσει από όλες τις δυσκολίες που σχετίζονται με την ένταξη στην Ευρώπη και σήμερα διανύει μια δύσκολη περίοδο εξόδου από την κρίση, να καταλαβαίνει ποίες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες της χώρας μας.

-Σας ευχαριστώ.

Σας ευχαριστώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα