Παρανοϊκοί όσοι αισθάνονται κοντοί

Οι κοντοί είναι περισσότερο επιρρεπείς σε παρανοϊκές σκέψεις, σε αισθήματα κατωτερότητας και σε υπερβολική έλλειψηεμπιστοσύνης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Στηνέρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Psychiatry Research, οι επιστήμονες έδειξαν ότι μειώνοντας εικονικά το ύψος κάποιουμπορούν να τον κάνουν να αισθανθεί χειρότερα για τον εαυτό του και να βιώσει μεγαλύτερο φόβο ότι οι άλλοι προσπαθούν να τον βλάψουν.

Ηέρευνα δείχνει με ποιόν τρόπο η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκαλέσει

παρανοϊκές σκέψεις--σύμφωνα με τους επιστήμονες-- και θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικών ψυχολογικών θεραπειών για την οξεία παράνοια--ένα σοβαρό ψυχικό νόσημα.

"Τονα είναι κάποιος ψηλός συνδέεται με μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία και με την επιτυχία στις σχέσεις. Το ύψος συνδέεται με την εξουσία και αισθανόμαστε ψηλότεροι όταν αισθανόμαστε πιο ισχυροί", δήλωσε ο Ντάνιελ Φρίμαν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία, ο οποίος ηγήθηκε τηςμελέτης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σε αυτό το πείραμα, όταν μειώθηκε εικονικά το ύψος των συμμετασχόντων, ένιωσαν κατώτεροι κι αυτό τους έκανε υπερβολικά δύσπιστους.

"Αυτόόλο (το πείραμα) πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας(VR) αλλά γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην εικονική πραγματικότητα όπως και στην κανονική τους ζωή", είπε ο Φρίμαν.

(Η Εικονική πραγματικότητα --Virtual Reality-VR-- αποτελεί μια τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να αλληλεπιδρά με ένα περιβάλλον προσομοίωσης ενός υπολογιστή, είτε το περιβάλλον αυτό είναι μια προσομοίωση του πραγματικού κόσμου ή αποτελεί έναν άλλο, ξεχωριστό, φανταστικό κόσμο).

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η ομάδα του Φρίμαν εξέτασε 60 ενήλικες γυναίκες από ένα δείγμα του γενικού πληθυσμού που εμφάνιζε τάσεις "υπερβολικής δυσπιστίας" και τις υπέβαλε σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας μίας διαδρομής με τον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Οι γυναίκες βίωσαν δύο φορές το ίδιο "εικονικό ταξίδι"--μία φορά με το κανονικό τουςύψος και μία με ένα ύψος που είχε μειωθεί εικονικά κατά περίπου 25 εκατοστά. Και στις δύο φάσεις του πειράματος, οι υπόλοιποι εικονικοί επιβάτες ήταν προγραμματισμένο να είναι ουδέτεροι και να προκαλούν φόβο.

Ενώοι περισσότερες δεν κατέγραψαν συνειδητά την διαφορά στο ύψος, οι περισσότερες ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα--όμως ανικανότητα, κατωτερότητα και έλλειψη αποδοχής-- όταν βρίσκονταν στο εικονικό τους ύψος.

Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μεταφράστηκαν σε μία αύξηση των παρανοϊκών σκέψεων προς τους άλλους επιβάτες, είπαν οι ερευνητές, περιλαμβανομένης της τάσης των συμμετασχόντων να θεωρήσουν ότι κάποιος μέσα στο βαγόνι κάρφωνε το βλέμμα του επάνω τους, είχε κακές προθέσεις απέναντί τους ή προσπαθούσε να τις ταράξει.

"(Το αποτέλεσμα του πειράματος) Πρόκειται για μία σημαντική ένδειξη της παράνοιας, που δείχνει ότι η υπερβολική έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους άλλους βασίζεται άμεσα στα αρνητικά συναισθήματά τους για τον ίδιο τον εαυτό τους", είπε ο Φρίμαν.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα