Γερμανία: Πλειοψηφία για τους συντηρητικούς

Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και οι εταίροι τους διαθέτουν αρκετή στήριξη για να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ
(CDU) και οι Βαυαροί εταίροι τους, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), εξασφαλίζουν το 41%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) το 6%, που τους φέρνει μαζί στο 47%, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

Αυτό τους φέρει να προηγούνται άνετα των κεντροαριστερών αντιπάλων τους και είναι το καλύτερο συνδυαστικό αποτέλεσμα για τον παρόντα συνασπισμό της Μέρκελ εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ανακοίνωσε το Forsa, που πραγματοποίησε την δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού σταθμού RTL.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης -οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD)- λαμβάνουν 23% και οι σύμμαχοί τους οι Πράσινοι το 14%.

Το ποσοστό και των δύο κομμάτων είναι μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση των Stern-RTL.

Το Αριστερό Κόμμα εξασφαλίζει το 9%.

«Αν το SPD διέθετε έναν χαρισματικό υποψήφιο για την καγκελαρία, τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα για την Μέρκελ», σχολίασε ο επικεφαλής του συγκεκριμένου ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Μάνφρεντ Γκέλνερ, αναφερόμενος στον επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ξεκίνησε μετ΄ εμποδίων την προεκλογική του εκστρατεία.

Τόσο οι CDU/CSU, όσο και το FDP εμφανίζονται ενισχυμένα κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την τελευταία δημοσκόπηση του Forsa.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για το FDP, το οποίο σε πολλές παλαιότερες δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνούσε το όριο του 5% που απαιτείται για να εισέλθει στην κάτω βουλή της Μπούντεσταγκ.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες για τις 22 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα