Βέλγιο: Καταγγελίες κατά Γερμανίας

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους χαμηλούς μισθούς σε ορισμένες γερμανικές εταιρείες υπέβαλε το Βέλγιο κάνοντας λόγο για άδικο «κοινωνικό dumping».

Όπως μεταδίδει το BBC, το Βέλγιο στην καταγγελία του αναφέρει πως ορισμένοι εργαζόμενοι πληρώνονται 3 έως 4 ευρώ την ώρα χωρίς ασφάλιση. Πολλοί εξ αυτών προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και απασχολούνται στη βιομηχανία επεξεργασίας κρεάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν στη Γερμανία εργάζονται περίπου 7,5 εκατ. άνθρωποι υπό
αυτές τι συνθήκες. Ο μισθός τους ανέρχεται έως 450 ευρώ και δεν πληρώνουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, ενώ εξαιρούνται και από τις εισφορές των εργοδοτών.

Αντίθετα στο Βέλγιο το χαμηλότερο ωρομίσθιο ανέρχεται σε 12 έως 13 ευρώ και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν όλες τις εισφορές, δήλωσε στο BBB η Βελγίδα κυβερνητικός εκπρόσωπος Els Bruggeman.

«Το Βέλγιο θέλει η Κομισιόν να σταματήσει αυτό τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών,» σημείωσε η Bruggeman προσθέτοντας πως η Κομισιόν μπορεί να κάνει την Ευρώπη μία περισσότερο κοινωνική ένωση.

Σύμφωνα με την ίδια το ίδιο ζήτημα έχουν εγείρει ορισμένες εταιρείες από τη Γαλλία και την Ολλανδία και ειδικά αυτές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Την επιστολή καταγγελίας στην Κομισιόν εστάλη από τον υπουργό Οικονομίας Vande Lanotte και την υπουργό Εργασίας Monica De Coninck.

Κριτική για το ζήτημα ωστόσο έχει ασκηθεί και από το εσωτερικό της Γερμανίας, όπως από τον υπουργό Οικονομίας της Κάτω Σαξονίας, Olaf Lies, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στη βελγική καταγγελία.

Επίσης, ο βουλευτής του αριστερού κόμματος Linke, Thomas Haendel, σημείωσε πως οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό είναι η Γερμανία και η Μάλτα. Μιλώντας στο BBC, ο Haendel σημείωσε πως η καταγγελία του Βελγίου είναι πλήρως δικαιολογημένη. «Είναι πολύ άδικο καθώς η Γερμανία έχει τώρα πολύ υψηλή παραγωγικότητα, αλλά αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω αυτών των θέσεων εργασίας,» τόνισε ο βουλευτής.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα