Δίκτυο Πανεπιστημιακών: Να καταργηθεί ο νόμος 4093/12 -Η πειθάρχηση των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών δεν θα περάσει!

Ανακοινώσεις

ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Η πειθάρχηση των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών δεν θα περάσει!

O Νόμος 4093/12 να καταργηθεί!

Η υπόθεση του συναδέλφου, Γιάννη Παντή, αντιπρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος οδηγείται σε αυτοδίκαιη αργία λόγω αμετάκλητης παραπομπής του σε δίκη για πλημμέλημα έφερε στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η ρύθμιση του Ν. 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4111/2013, η οποία προβλέπει να τίθενται

σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί ακόμη και για την παραπομπή τους για πλημμέλημα ή επειδή έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους.

Οι αλλαγές αυτές στο νομικό πλαίσιο, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της απαιτούμενης από την Τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) «εφεδρείας» καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας και, μαζί με αυτό, κάθε έννοια δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας. Όλες και όλοι αντιμετωπίζονται ως ένοχοι, δίχως τεκμήρια ενοχής και δικαστικές αποφάσεις, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις.

Η ρύθμιση αυτή είναι εμφανές ότι εξυπηρετεί δύο βασικές στοχεύσεις. Αφενός, να δώσει άλλοθι στις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, για να μπορέσει να ικανοποιηθεί η Τρόικα που απαιτεί τη ριζική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αφετέρου να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης και να ποινικοποιήσει την συλλογική συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Δεν είναι τυχαίο, ότι με βάση το νόμο αυτό ήδη διώκονται συνάδελφοι μέλη ΔΕΠ, Διοικητικοί Υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων και άλλοι εργαζόμενοι του Δημοσίου για ποικίλους λόγους, περιλαμβανομένης και της έκφρασης πολιτικών διαφωνιών. Ήδη στήνονται πειθαρχικά από προϊσταμένους ενάντια σε εκπαιδευτικούς που επισύρουν το ενδεχόμενο αργίας γιατί … μοίραζαν αντιφασιστικό υλικό. Σε άλλη περίπτωση κινδύνευσε δημόσιος υπάλληλος με αργία επειδή κατήγγειλε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που καταδίκασε ήδη σε εκδίωξη υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, με την «κατηγορία» ότι ήταν ΙΔΑΧ/ΔΕ.

Απαιτείται να υπάρξει σήμερα το πιο πλατύ και αποφασιστικό μέτωπο απέναντι στην προσπάθεια μαζικών απολύσεων και πειθάρχησης δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών. Δεν αφορά μόνο τους πανεπιστημιακούς, αλλά το σύνολο του δημόσιου τομέα. Απαιτείται συμπόρευση με όλο το δημοσιοϋπαλληλικό και εργατικό κίνημα και όχι προσπάθεια «ειδικής μεταχείρισης» του πανεπιστημίου.

Εδώ και τώρα να αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο την εφαρμογή του Ν. 4093/12, να απαιτήσουμε την κατάργησή του και να αποτρέψουμε τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

9 Απριλίου 2013

Tags: δίκτυο πανεπιστημιακώννόμοςΝ.4093/2012

Keywords
Τυχαία Θέματα