Φθηνές αγορές

Με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τη στροφή των καταναλωτών σε αυτά, ασχολείται το δεύτερο μέρος της έρευνας του Αθήνα 9.84 για τις φθηνές αγορές.

Την νέα έρευνα του Αθήνα 984 που παρουσιάζεται καθημερινά αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα σήμερα», επιμελήθηκαν η Μαρία Παύλου και η Λουκία Σανιδά.
 
Ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία
χρόνια και στη χώρα μας η αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Είναι πιο οικονομικά και αν και υστερούν στην ποιότητα εδραιώνονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην παραγωγή ολοένα και περισσότερων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανεβάζοντας έτσι και την ποικιλία τους αλλά και την ποιότητά τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα δύο σχετικών ερευνών του οικονομικού πανεπιστημίου, για τα οποία μίλησε στον 984, ο συντονιστής καθηγητής Γιώργος Μπάλτας.

Πρόκειται για την Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταναλωτική συμπεριφορά. Φορέας έρευνας: Εργαστήριο Μάρκετινγκ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως προκύπτει από τα συνπεράσματα της έρευνας, αρκετοί καταναλωτές χρησιμοποιούν εναλλακτικά καταστήματα, σε μία προφανή προσπάθεια αποτελεσματικότερης κατανομής του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η συχνότητα αγορών στις αλυσίδες λιανικού εμπορίου έχει μέση τιμή περίπου 6,8 φορές το μήνα. Το 51,2% των ερωτηθέντων ψωνίζουν μέχρι 5 φορές το μήνα. Ύψος δαπάνης ανά επίσκεψη : 60% αφήνει έως 50 ευρώ κάθε φορά που ψωνίζει, 42% από 51 ως 100 ευρώ και μόνο 8% ξεπερνά τα 100 ευρώ σε μία τυπική επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Η μέση μηνιαία δαπάνη εκτιμήθηκε στα 322,5 ευρώ και είναι μικρότερη από τα 334 ευρώ πέρυσι και τα 347 που ήταν η εκτίμηση της στην έρευνα του 2010.
Το 95,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν προαποφασίσει τι είδη θα αγοράσουν πριν πάνε στο σούπερ μάρκετ! Υπάρχει περιορισμός, αν όχι κατάργηση, των παρορμητικών αγορών και αυστηρός προγραμματισμός των αγοραστικών αποφάσεων, προφανώς σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών περιορισμών. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ψωνίζουν με βασικά κριτήρια επιλογής προϊόντων, την ποιότητα, την τιμή και τις προσφορές.
Το 87% των ερωτηθέντων απάντησε ότι όταν βρίσκει στο σούπερ μάρκετ Ελληνικά προϊόντα τα προτιμά από τα εισαγωγής. Αντιδράσεις στην οικονομική κρίση. Το 46% αγοράζει φθηνότερα προϊόντα. Το 74% αγοράζει λιγότερα προϊόντα. Το 54% συγκρίνει τιμές σε προϊόντα και καταστήματα. Το 17% περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.

Από την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας 2011, προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν σήμερα κεντρικό ζήτημα στο εμπόριο. Είναι προϊόντα αποκλειστικής διανομής, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της αλυσίδας και ταυτοχρόνως διευρύνουν σημαντικά την ποικιλία και τις επιλογές του πελάτη. Χρησιμοποιούνται συχνά και ως μηχανισμοί άμυνας των κλασικών σούπερ μάρκετ απέναντι στις εκπτωτικές αλυσίδες. Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος 89,2% θεωρεί
Keywords
Τυχαία Θέματα