Συρία: Έτοιμος για συνομιλίες δηλώνει ο Άσαντ

Έτοιμος για συνομιλίες με την μη ένοπλη αντιπολίτευση δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στους Sunday Times, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προτείνει να "διευκολύνει" τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

"Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών που έχουν αφήσει τα όπλα", τόνισε ο Άσαντ στην συνέντευξή του που
παραχώρησε στην εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα από την κατοικία του στην Βηρυτό.

"Μπορούμε να έχουμε διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά όχι με τους τρομοκράτες", είπε χαρακτηριστικά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα δήλωσε πως το καθεστώς της Δαμασκού είναι έτοιμο για διάλογο με τους αντάρτες ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν κάθε διαπραγμάτευση αν δεν παραιτηθεί ο Άσαντ.

Την πιθανότητα αυτή απέκλεισε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά ο Σύρος πρόεδρος.

"Κανείς πατριώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ζήσει μακριά από τη χώρα του. Είμαι όπως όλοι οι Σύροι πατριώτες", διευκρίνισε ο Άσαντ.

Ο ίδιος πιστεύει πως το να εγκαταλείψει την εξουσία δεν θα επιλύσει την σημερινή κρίση στη Συρία. "Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η αποχώρησή μου θα θέσει τέλος στις συγκρούσεις. Αυτό είναι ανόητο, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη, την Υεμένη και την Αίγυπτο", επισήμανε.

Ο πρόεδρος Άσαντ κατηγόρησε την στάση του Λονδίνου απέναντι στη συριακή κρίση. "Πως μπορούμε να περιμένουμε από την βρετανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη βία, όταν η ίδια θέλει να στείλει στρατιωτικό υλικό στους τρομοκράτες και δεν προσπαθεί να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στους Σύρους", είπε χαρακτηριστικά ο Άσαντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα