ΕΣΥ: Οι παρενέργειες των αλλαγών

Οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε συνδυασμό με την πολύ κακή οικονομική συγκυρία έχουν επηρεάσει και δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των πολιτών στην περίθαλψη και την ιατρική παρακολούθηση. Οι παρενέργειες και οι προεκτάσεις του προβλήματος αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας του Αθήνα 9.84, η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Η Επόμενη Δόση» με την Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου. Ως σημαντικότερη ίσως είναι ο ελλειμματικός εμβολιασμός των παιδιών που παρατηρείται καθώς αρκετοί γονείς έχουν απομακρυνθεί

από τους ιδιώτες παιδιάτρους τους από τους οποίους γινόταν το 80% των εμβολιασμών.

Αιτία, η οικονομική κρίση, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ ρόλο παίζει και η απροθυμία ιατρών να συμβληθούν με το νεοσύστατο φορέα ΕΟΠΠΥ λόγω μειωμένου τιμολογίου.

Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε και την αύξηση του ποσοστού των ανασφάλιστων τότε το πρόβλημα με τους παιδικούς εμβολιασμούς γίνεται εντονότερο.

Από το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπάρξει καταγραφή των παιδιών που ο εμβολιαστικός προγραμματισμός έχει μείνει πίσω γεγονός που επισημαίνεται και από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Από την Παιδιατρική Εταιρία έχει καταγραφεί κάμψη στα ποσοστά των παιδικών εμβολιασμών η οποία αν και εφόσον ενταθεί μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των παιδικών ασθενειών. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό δεν θα αποτελεί Ελληνικό φαινόμενο καθώς ήδη παρατηρείται έξαρση της ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα από αυτές που θεωρούνται προηγμένες.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να παρατηρείται μείωση των επισκέψεων στα ιδιωτικά ιατρεία και μεταστροφή στην δημόσια Υγεία σε ποσοστό 30- 40%, ενώ το ποσοστό αυτό στο χειρουργικό τομέα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στο 50-60%.

Ακόμη μια παράμετρος, αυτή του φόβου που προέκυψε γενικότερα για τους εμβολιασμούς από την ελλειμματική ενημέρωση που υπήρξε για το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και για τον σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά αν συνεχιστεί η καταγραφή της κάμψης στους εμβολιασμούς ως απόρροια και των οικονομικών συνθηκών, έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μίλησε στον Σάββα Κόκκινο.

Η μεταστροφή από την ιδιωτική στην δημόσια περίθαλψη έχει επιβαρύνει τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διοικητή των τριών Νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας Μάνος Παπασάββας, ο οποίος τόνισε ότι σε μια εφημερία προσέρχονται κατά μέσο όρο 650 περιστατικά εκ των οποίων μέχρι πρότινος το 40% ήταν αλλοδαποί και το υπόλοιπο Έλληνες. Σήμερα όπως είπε το ποσοστό αλλοδαπών έχει πέσει στο 25% και έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των Ελλήνων, είτε αφορά εφημερίες, είτε αφορά νοσηλείες. Όπως δήλωσε ο κ. Παπασάββας στη Νικολέτα Αυλωνίτη πολλοί είναι αυτοί που προσέρχονται στα Παίδων για μια απλή, προληπτική εξέταση των παιδιών τους.

Σε πιο ανησυχητικούς τόνους είναι η μαρτυρία του προέδρου των Γιατρών του Κόσμου Νικήτα Κανάκη ο οποίος δήλωσε στη Νικολέτα Αυλωνίτη ότι μόνο στο κέντρ

Keywords
Τυχαία Θέματα