Σιβηρικό ψύχος στην Ελλάδα

Με δριμύ ψύχος στη χώρα, με το θερμόμετρο να υποχωρεί περαιτέρω από σήμερα και τις πρώτες νιφάδες να κάνουν τα ξημερώματα την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας, περνά η σκυτάλη στον Φεβρουάριο. Προβλήματα από τον χιονιά στις μετακινήσεις. Κλειστός ο περιφερειακός Πεντέλης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τον Άγ.Πέτρο και ο δρόμος από Τατόι προς Κατσιμίδι. Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Πάρνηθα απο το τελεφερίκ και πάνω και στην παλαιά εθνική Αθηνών-Θηβών, από Βίλια προς Θήβα. Κλειστά ορισμένα σχολεία

σήμερα και στην Αττική.

Στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια. 

Εκατοντάδες είναι οι άστεγοι που κατακλύζουν καθημερινά τις εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων προσπαθώντας να προφυλαχθούν από το πολικό ψύχος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δυο ξενώνες του δήμου στη Χαλκοκονδύλη και στην πλατεία Κουμουνδούρου που είναι πλήρεις, καθώς φιλοξενούν περισσότερους από 160 άστεγους.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει: Τον Πολιτιστικό Χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6, τη Λέσχη Φιλίας Κίου 5 στην Κυψέλη, και το Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους άστεγους το 1960.

Χωρίς προβλήματα έως αυτήν την ώρα η κυκλοφορία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Εν τω μεταξύ, απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους 104 επιβάτες του πλοίου «Θάσος 6», το οποίο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε να δέσει χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Θάσου, προερχόμενο από Κεραμωτή. ο πλοίο, λόγω των ισχυρών ανέμων, παρασύρθηκε και προσάραξε σε αβαθή.
Τελικά, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, μετά από ώρες, με ασφάλεια στο λιμάνι με τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος από την ξηρά, που επιστρατεύθηκε γι αυτόν τον λόγο. Η όλη διαδικασία διήρκεσε περισσότερο από δέκα ώρες.
Το πλοίο παραμένει στα αβαθή και εντός της ημέρας αναμένεται ρυμουλκό στην περιοχή, προκειμένου να το βοηθήσει να δέσει στο λιμάνι και να αποβιβάσει τα οχήματα.
Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Ο παγετός, τοπικά ολικός, στα βόρεια ηπειρωτικά, οι ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, καθώς και οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία: Πιθανώς τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 6 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά, τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολι

Keywords
Τυχαία Θέματα