Απέσυραν τα μέτρα για θέματα-φωτιά

Χωρίς τις ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και τις ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών, κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή προς ψήφιση, το πολυνομοσχέδιο το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στην Αθήνα η συνεργασία των εκπροσώπων των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, ώστε

στα μέσα Αυγούστου να μπουν οι τελικές υπογραφές στο τρίτο δάνειο, αφού ωστόσο προηγηθεί η συμφωνία για τα δυο επίμαχα θέματα (συνταξιοδοτικό-φορολόγηση αγροτών).

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές η συζήτηση- ψηφοφορία της Τετάρτης αφορά: Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, την κοινοτική οδηγία για την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.

“Οι ρυθμίσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στην φορολόγηση αγροτών θα πρέπει να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο μέτρων που λήγει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου”, αναφέρει στο ΑΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Πάνω από 120 βουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα” εκτιμά η νέα Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων. Πρόσθεσε ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης

Βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πολιτικές για την πλήρη αποκατάσταση των δημοσιονομικών ζημιών που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. Συμβούλιο της Επικρατείας) σε σχέση με:

- τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012
- την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα είναι από κοινού συμφωνημένα.

Επίσης, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της διάταξης η οποία δεν συμπεριελήφθη τελικά στον πρώτο εφαρμοστικό, πρέπει να θεσπιστεί η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που "αποσύρθηκε" όριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:

- Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

- Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε όσες περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επίσης, απαιτείται διάταξη για τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019.

Πληροφορίες και από Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα