«Το μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση»

Με εμφανή την πικρία του, που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του, αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Φεύγω αλλά συνεχίζω να είμαι παρών, παρών στο κόμμα μου και υποστηρίζω πλήρως την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την διαφορετικότητα των απόψεων» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως φεύγει διαφωνώντας με την συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο

θεωρεί πως το νέο μνημόνιο θα είναι μια μικρή παρένθεση στην πορεία της χώρας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «ηλεκτρική καρέκλα» το υπουργείο, λέγοντας ότι «έχει μεγάλα συμφέροντα απέναντί του που το πολιορκούν και ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πάνω από αυτά τα συμφέροντα και θα προσβλέπει μόνο στο συμφέρον του ελληνικού λαού». Μάλιστα, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου, κατήγγειλε πως ασκούνται πιέσεις «ακόμη και αυτήν την ώρα» εναντίον του από την «ευρωπαϊκή και την υπεραντλαντική πλευρά». Τόνισε δε πως οι δημόσιες υπηρεσίες ενέργειας πρέπει να παραμείνουν δημόσιες, τονίζοντας πως δεν διακατέχεται από κρατισμό αλλά θωρεί πως η ισχυρή δημόσια παρέμβαση στην Ενέργεια σχετίζεται με την ανάπτυξη στη χώρα.

Τα πυρά του εξαπέλυσε και κατά της Eldorado Gold σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκουριών, λέγοντας πως κινείται σε επίπεδα ασυδοσίας και σε ασύμβατους δρόμους σε σχέση με τη σύμβαση που έχει υπογράψει.

Ο νέος υπουργός Πάνος Σκορλέτης επέλεξε να απαντήσει εν μέσω πλην σαφώς στον κ. Λαφαζάνη και στην διαφωνία του στην συμφωνία λέγοντας πως «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συμφωνία ήταν επώδυνη, ότι δεν αντιστοιχεί με το πρόγραμμα της, επέλεξε όμως να συμφωνήσει γνωρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση θα υπήρχε ένα καταστροφικό τσουνάμι με μια χωρίς προηγούμενο διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης, πολύ μεγαλύτερης απ' ό,τι γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια» .

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε όμως ότι χάρη στις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία ταυτόχρονα άνοιξε στην Ευρώπη η συζήτηση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για το γεγονός ότι η λιτότητα δεν έχει μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα