Διαδικτυακό ντοκιμαντέρ για τη Λάμψακο

Μια διαδραστική ιστοσελίδα-ντοκιμαντέρ που αφορά τη Ν. Λάμψακο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Διαδίκτυο. Για την ακρίβεια αποτελεί το πρώτο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και αφηγείται, μέσα από 50 βιντεάκια μικρού μήκους, μια εξαιρετική ιστορία για τους πρόσφυγες: Άνθρωποι παλαιάς κοπής, οι οποίοι με αλληλεγγύη και αισιοδοξία αντιμετώπιζαν μια κρίση όλη τους την ζωή και όμως συνεχώς αναγεννιόνταν από τις στάχτες τους.

Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι η Άννα Ποδάρα, η οποία
στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας, για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», του Α.Π.Θ. δημιούργησε την ιστοσελίδα. Η ομάδα παραγωγής που συντόνισε αποτελείται από νέους εθελοντές με καταγωγή από τη Ν. Λάμψακο. Το project χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και ήταν μια συλλογική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συντελεστές δούλεψαν εθελοντικά ενώ όταν χρειάστηκαν χρήματα για να ολοκληρωθεί η παραγωγή, κάτοικοι του χωριού και μη συνέλεξαν με τη μέθοδο του crowdfunding (διαδικτυακή µικροχρηµατοδότηση) το ποσόν που έπρεπε.

Δύο χρόνια λαογραφικής έρευνας, 30 συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τέσσερις πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία χρειάστηκαν ώστε το πρώτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αρχαίας και της νέας Λαμψάκου να είναι πλέον γεγονός!!

Μέσα σε ελάχιστες μέρες, το ντοκιμαντέρ έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.500 προβολές, καθώς είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπος αφήγησης για τα ελληνικά δεδομένα. Ενδιαφέρουσα είναι και η ενεργή κοινότητα του ντοκιμαντέρ στο Facebook, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.000 φίλοι της Λαμψάκου από Ελλάδα, Τουρκία και Αμερική. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα.

ΣΥΝΟΨΗ

«Τουρκία: μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Ελλάδα βρίσκουν καταφύγιο στην αρχαία Λάμψακο. Ελλάδα: Μια καραβιά πρόσφυγες στήνει μια Λάμψακο από την αρχή.» Άνθρωποι «παλαιάς κοπής» ξαναζωντανεύουν, μέσα από τα μάτια των -85χρονων σήμερα- παιδιών τους. Ενώνονται, διεκδικώντας πεισματικά μια νέα ζωή, τσουγκρίζουν για καλή πατρίδα και την δημιουργούν από την αρχή. Όταν όλη σου η ζωή είναι μια... Κρίση, πως αναγεννιέσαι συνεχώς από τις στάχτες σου;

Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην ιστορία στην ιστοσελίδα lampsakos.com

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα