Μάθημα η «Μαλάλα»

Το κορίτσι, που όρθωσε το ανάστημά του στους Ταλιμπάν και απαίτησε το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση γίνεται μάθημα και εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα που εγκαινιάζει το 2014 το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσικγτον.

Η 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή, η οποία επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας, αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών να πάνε σχολείο και κατάφερε να εμπνεύσει πολλούς, ανάμεσά τους και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου των ΗΠΑ.

Το Ίδρυμα

ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός τμήματος, το οποίο θα βασίζεται στην αυτοβιογραφία της 16χρονης «Εγώ, η Μαλάλα: Παλεύω για την εκπαίδευση και αντιστέκομαι στους ταλιμπάν». Τα μαθήματα ξεκινούν το 2014, με δωρεάν πρόσβαση στα τμήματα ακόμη και για μαθητές Λυκείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «USA Today», τα μαθήματα θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η σημασία της έκφρασης των γυναικών και ο πολιτικός εξτρεμισμός.

«Τα μαθήματα δεν θα επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην ιστορία του νεαρού κοριτσιού», δήλωσε η Μέρι Έλσμπεργκ, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Γυναικών του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και πρόσθεσε, «θα αντανακλούν τα προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Μαλάλα, με πιο σφαιρικό τρόπο, όπως οι πιέσεις που δέχονται τα κορίτσια να παντρευτούν ή να εγκαταλείψουν το σχολείο». Το Ινστιτούτο, το οποίο λειτουργεί από το 2012 έχει ως αποστολή την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης και της συμμετοχής στα κοινά.

Η διδακτέα ύλη θα είναι διαδραστική και θα ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν σε οργανώσεις με άμεσο στόχο την στήριξη του Ταμείου Μαλάλα, εταίρος του οποίου είναι το Ινστιτούτο», επισήμανε η κ. Έλσμπεργκ. Το Ταμείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνεργασία με την UNESCO και το Πακιστάν με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα