Συγχαρητήρια και προβληματισμός

Θερμά συγχαρητήρια αλλά και προβληματισμός για τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ από τους ξένες ηγέτες.Ο Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει σε στενή συνεργασία με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση.

Συγχαρητήρια για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τηλεφωνικά στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως είπε, θα κάνει ό,τι περνά από

το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση» και εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα, πριν μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί μαζί του για να υπάρξει ανάπτυξη και σταθερότητα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε από τη γαλλική προεδρία, ο Ολάντ εξέφρασε την επιθυμία του «να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας προς όφελος της ανάπτυξης και της σταθερότητας της ευρωζώνης, σε πνεύμα προόδου, αλληλεγγύης και ευθύνης, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "η αλαζονική παντοδυναμία των φιλελευθέρων και των αυτόκλητων θαυματουργών συνταγών για τη σωτηρία της οικονομίας συνετρίβησαν στην Ελλάδα".

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, η πρόεδρος του Εθνικού μετώπου Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την ικανοποίησή της για "το ηχηρό δημοκρατικό χαστούκι που ο ελληνικός λαός έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση".



Την άποψη ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα ενδέχεται να εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως ανέφερε, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο σχέδιό του για τη βρετανική οικονομία.

«Οι εκλογές στην Ελλάδα θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που το ΗΒ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στο δικό μας σχέδιο, το οποίο εγγυάται την [οικονομική] ασφάλεια στο εσωτερικό» της χώρας, έγραψε ο Ντέιβιντ Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις από την ηγεσία του Βερολίνου. Πάντως, για «κακή ημέρα για την Ελλάδα και το ευρώ» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των κεντροδεξιών Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για την εξωτερική πολιτική, Φίλιπ Μί σφελντερ. Ο πρόεδρος της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια και θα την λάβει μόνο στον βαθμό που θα τηρήσει τις συμφωνίες.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, αναφέρει ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση, η οποία όπως θεωρεί θα τηρήσει τις συμφωνίες με την ΕΕ,

«Η ελπίδα έρχεται», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos.

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) της Πορτογαλίας, Αντόνιου Κόστα, εκτίμησε αργά την Κυριακή βράδυ ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελλάδα αποτελεί «ένα μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας.

«Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει πραγματικό κυκλώνα κατά της λιτότητας», προέβλεψε ο επικεφαλής του ιταλικού κόμματος Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, Ν. Βέντολα, ενώ μέσω Twitter δέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας τα συγχαρητήρια από τον αριστερό πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας Μπ. Ράμελο, στον οποίο και απάντησε με τον ίδιο τρόπο, επισημαίνοντας ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «μια νέα αρχή για τους λαούς της Ευρώπης».

Στο Twitter ανάρτησε τα συγχαρητήριά του στον ΣΥΡΙΖΑ και ο γ.γ. του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζ.-Κρ. Καμπαντελί, ενώ ο ηγέτης του κόμματος της γαλλικής Αριστεράς Ζ.-Λ. Μελανσόν, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, έκανε λόγο για «παλιρροϊκό κύμα» και «νέα σελίδα για την Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα