Διεθνής Τύπος: Στα πρωτοσέλιδα η Ελλάδα

Για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ θερμά συγχαρητήρια, δηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη, αλλά και προβληματισμός για το τι σηματοδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος συνθέτουν το σκηνικό των διεθνών αντιδράσεων για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση

διαβλέπουν οι εφημερίδες Guardian και Independent για την Ελλάδα, σε δημοσιεύματα για την επόμενη ημέρα μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η νίκη της ελληνικής Αριστεράς πρόκληση για την Ευρωζώνη» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο με το οποίο θα κυκλοφορήσουν οι Financial Times.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ σε τροχιά σύγκρουσης μετά από μετά την εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος», είναι ο τίτλος του Independent, σε άρθρο που προβλέπει την οικονομική πολιορκία της χώρας από τους δανειστές. Μάλιστα, ο Independent υπογραμμίζει ότι «η ελληνική εξέγερση ενάντια στους οικονομικούς ηγεμόνες της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει μια παρατεταμένη οικονομική πολιορκία», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει να διαπραγματευτεί νέους όρους για ένα σχέδιο διάσωσης, ενώ η ΕΕ θα περιμένει μέχρις ότου η έλλειψη χρημάτων θα αναγκάσει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Guardian: Νέα ασταθής εποχή για την ευρωπαϊκή πολιτική. Η εφημερίδα Guardian από την άλλη κάνει λόγο για είσοδο σε μία νέα, ασταθή εποχή της ευρωπαϊκής πολιτικής, μετά από την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζει, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία, η νίκη υπογραμμίζει πώς τα πέντε χρόνια πολιτικής ορθοδοξίας στην Ευρώπη έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική», σημειώνεται στο άρθρο με τίτλο «Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη».

“H επανάσταση εναντίον της λιτότητας ταρακουνά την Ευρώπη” αναφέρουν οι βρετανικοί Times.

Με πανηγυρικό... τόνο «υποδέχεται» η γαλλική Liberation τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές. Μάλιστα, στο σημερινό πρωτοσέλιδο η γαλλική εφημερίδα έχει τον Αλέξη Τσίπρα με τον τίτλο «Ελλάδα: το νέο πρόσωπο της Ευρώπης».

“Ιστορική νίκη για την ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα” είναι ο τίτλος της Monde.

“O ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα και υπόσχεται να πολεμήσει τη λιτότητα” αναφέρει η El Pais.Ανοίγει μια νέα εποχή πολιτική για την Ελλάδα. Το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Τσίπρα κέρδισε με 36,3% των ψήφων, οκτώ πάνωαπό τη Ν. Δημοκρατία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, αλλά όχι την αυτοδυναμία. Οι νεοναζί της Χ.Α βγαίνουν τρίτη δύναμη. Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και πέντε χρόνια πόνου”.

“Ο Τσίπρας θριαμβεύει αλλά προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη” αναφέρει η Corriere de la Sera. “Τέλος με τον φόβο, τέλος με την τρόικα”.

“Θρίαμβος Τσίπρα στις εκλογές: Γράψαμε ιστορία” αναφέρει η Stampa. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ονειρεύεται πλέον έναν άλλο δρόμο. Οι πρώτες επιπτώσεις στις αγορές: Πέφτει το ευρώ.

Εντύπωση κάνει η γελοιογραφλια για τις ελληνικές εκλογές της εφημερίδας Τelegraph που φαίνεται πως από εκεί που ο Έλληνας φιλούσε τα πόδια της Άνγκελα Μέρκελ, τώρα με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ της δίνει μια κλωτσιά. Για την ιστορία, το όνομα του σκιτσογράφου είναι Hugh Torrance.

Οι πιστωτές εμμένουν στην αξίωσή τους να ανταποκριθεί η Αθήνα στις υποχρεώσεις της, προκειμένου να λάβει πρόσθετη στήριξη, υπογραμμίζει η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης.
Επόμενη στάση η τρόικα, ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα «είναι να βρει μια ισορροπία μεταξύ της τήρησης των προεκλογικών του υποσχέσεων και της αποφυγής του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», σημείωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Το Βερολίνο, τις επόμενες εβδομάδες, είτε θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τη νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα ή θα δει την Ελλάδα να εξέρχεται της Ευρωζώνης, με καταστροφικές συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τονίζεται σε άρθρο του Σάιμον Νίξον στην Wall Street Journal.

Με τον τίτλο «ευρω-τρόμος, θρίαμβος του Τσίπρα» η Bild μεταδίδει τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε ανταπόκριση στους New York Times αναφέρεται ότι «φάνηκε πως η Ελλάδα απορρίπτει την τιμωρητική πολιτική της λιτότητας» και «στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη». Στο δημοσίευμα, όπου καταγράφονται αναφορές πολιτικών και πολιτών πριν το κλείσιμο της κάλπης, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε δραματικό ορόσημο για την Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «αναδύεται μια οργισμένη αντίδραση» και σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σε δημοσίευμα της Washigton Post υποστηρίζεται ότι «ύστερα από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας, η χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει μια ιστορική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στην ιστοσελίδα του CNN προβάλλεται ανταπόκριση από την Αθήνα για τις εκλογές στην Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα: «Είναι ο Αλέξης Τσίπρας άνθρωπος της στιγμής» Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος της στιγμής, το παιδί-θαύμα της νέας Αριστεράς στην Ελλάδα» και ότι «στα 40 του χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μικρός για πολιτικός ηγέτης», προσθέτοντας ότι «αλλά, για πολλούς στους δρόμους της Αθήνας είναι τα λόγια του που μετράνε περισσότερο» και «η υπόσχεση να βάλει τέλος στις "διασώσεις", στην υποταγή, στους εκβιασμούς».

“Ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα υπόσχεται το τέλος του πόνου” αναφέρει το BBCστο βασικό του θέμα. Όπως σημειώνει ο Gavin Hewitt, επικεφαλής του τμήματος των Ευρωπαϊκών θεμάτων του βρετανικού δικτύου “η πλειοψηφία τωνψηφοφόρων στην Ελλάδα απέρριψαν ουσιαστικά την καρδιά της πολιτικής πουεπιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι το βασικό θέμα στοσημερινό Eurogroup. Στην Γερμανία, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιανς Βάιντμαν δήλωσε πως ελπίζει “η νέα ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει και που δεν μπορεί να αντέξει η χώρα. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveld μιλώντας στο VTRδίκτυο τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της νομισματικής ένωσης, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια για μια κάποια ευελιξία. Το ευρώ όμως έπεσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 11 χρόνια”.

“Η Ευρώπη ξυπνά με αβεβαιότητα” αναφέρει η DW. Toακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση μετάτη σαρωτική νίκη του στις χθεσινές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης της χώρας, οδηγώντας σε φόβο τηνΕυρωζώνη. Οι Ασιατικές αγορές δεν εκτίμησαν ως θετικό νέο τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με το ευρώ να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία. (...) Καθώς θα ξυπνούν οι Ευρωπαίοι σήμερα το μεγάλο ερώτημα θα είναι εάν ο Τσίπρας θα μπορέσει να κρατήσει τη δέσμευσή του να διαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου διατηρώντας τη χώρα εντός του ευρώ. Πριν από τις εκλογές υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις από τους Γερμανούς πολιτικούς.

Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας κάνουν λόγο σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο νεότερος σε ηλικία για τα τελευταία 150 χρόνια, μεταδίδει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα της Αυστραλίας ABC σε εκτενή ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Keywords
ελλαδα, πρωτοσελιδα, τυπος, new york times, financial times, el pais, new york, αλέξης τσίπρας, συριζα, ενωση, guardian, independent, times, νέα, liberation, τσιπρας, εκλογες, monde, σαμαρας, μερκελ, hugh, αθηνα, τροικα, bloomberg, bild, york, γαλλια, cnn, hewitt, βρυξέλλες, μνημονιο, ΕΣΡ, abc, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλέξης τσίπρας, βγαινουν, χωρες, βερολινο, γερμανια, δημοκρατια, ηγετης, θεμα, ισπανια, ιταλια, οροσημο, abc, bild, bloomberg, cnn, el pais, guardian, times, αρθρο, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, εβδομαδες, βρυξέλλες, δυναμη, δημοσιο, δηλωσεις, ευρω, ελλειψη, εποχη, ετοιμο, ευρωπη, εφημεριδα, ηλικια, θαυμα, θετικο, ιδρυμα, ισορροπια, κυβερνηση, κομμα, λογια, λογο, νεοτερος, νικη, νιξον, ξυπνα, οκτω, ονομα, ουσιαστικα, παιδι, συγχαρητηρια, σχεδιο, τριτη, τιτλος, αγορες, ενωση, ετοιμη, financial times, hewitt, hugh, χωρα, η εφημεριδα, independent, κλωτσια, καρδια, liberation, monde, new york times, new york, πακετο, ποδια, york
Τυχαία Θέματα