Δεν θέλουμε ρήξη

«Άλλο είναι η παράταση του μνημονίου, την οποία δεν δεχόμαστε, και άλλο η παράταση της δανειακής σύμβασης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, και πρόσθεσε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

«Όπως έχει πια ειπωθεί και από την συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη -που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης

και στον οποίο έχουμε εμπιστοσύνη, παρά τα όσα λέγονται-, παράταση δεν μπορούμε να ζητήσουμε. Παράταση σημαίνει επιστροφή στο μνημόνιο, που έτσι κι αλλιώς έχει καταδικαστεί, διότι επέφερε αυτές τις κοινωνικές καταστροφές και το καταδίκασε και ο ελληνικός λαός... Εν τέλει, το μνημόνιο είναι και αναποτελεσματικό, όσον αφορά τους επιδιωκόμενους στόχους».

Δημοσιογράφος: Ζητάμε, όμως, παράταση της δανειακής σύμβασης, έτσι δεν είναι;

Ν. Χουντής: «Αυτό είναι άλλο, είναι διαφορετικό. Η δανειακή σύμβαση σημαίνει ότι εμείς παραδεχόμαστε ότι υπάρχει ένα χρέος, υπάρχουν δάνεια που πρέπει να αποπληρώσουμε. Ζητάμε στο μεσοδιάστημα να υπάρξει μια δημοσιονομική ανάσα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ορισμένα θέματα και να προετοιμαστούμε για μια διαπραγμάτευση -χωρίς αυτές τις πιέσεις-, που θα λύσει το πρόβλημα, ουσιαστικά και συνολικά, της αντιμετώπισης του χρέους».

* "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν θέλουμε ρήξη":

«Οι διαπραγματεύσεις -όχι επειδή το ισχυριστήκαμε εμείς- συνεχίζονται. Σήμερα, πραγματοποιείται η συζήτηση του ECOFIN, που είναι ανώτερο του Eurogroup. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι και θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ένας από τους εφτά θεσμούς-, γιατί το Eurogroup παίρνει αρμοδιότητες από τους θεσμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους πολιτικούς θεσμούς και για να μην το κάνουμε γενικό, με τον κ. Γιούνκερ, που είναι η εκτελεστική πλευρά των πολιτικών θεσμών και φυσικά θα συνεχίσουμε την επικοινωνία μας με τους αρχηγούς των κρατών και σε άλλα επίπεδα. Επομένως, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ο χρόνος είναι μια παράμετρος αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμείς θέλουμε να υποδηλώσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα -αρκεί να υπάρξει η βούληση-, να βρεθεί μια λύση που να είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη...
Δεν έχουμε μιλήσει για plan B, είμαστε σαφείς. Δεν θέλουμε ρήξη, παρότι γενικώς λέγεται στις διαπραγματεύσεις. Γιατί δεν θέλουμε ρήξη; Γιατί νομίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση, που να είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα