«Η Λευκωσία θα συνεχίσει τη σκληρή προσπάθεια»

Η Λευκωσία θα συνεχίσει τη δύσκολη και σκληρή προσπάθεια για υλοποίηση του προγράμματος, είναι το μήνυμα που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να σταλεί και στο εσωτερικό και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν με τον φακό της εθνικής ευθύνης στο θέμα των εκποιήσεων, το οποίο καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας από την τρόικα.

Στη
χθεσινή συνεδρίασή του, το Eurogroup κάλεσε τη Λευκωσία να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, με τον πρόεδρο της ομάδας χωρών του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ να τονίζει ότι πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση η νομοθεσία στο ζήτημα των ενυπόθηκων ακινήτων, λέγοντας ότι «όσο παίζουμε πολιτικά παίγνια δεν θέλουμε να δούμε τις πραγματικότητες και προσφεύγουμε στην πλάνη, σκάβοντας το λάκκο μας».

Η τρόικα αρνείται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της κυπριακής οικονομίας μετά την ψήφιση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότασης νόμου για αναστολή των εκποιήσεων υποθηκευμένων περιουσιών μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Σε μια συμβιβαστική κίνηση, η κυβέρνηση πρότεινε νομοσχέδιο για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να μην επιμείνει η αντιπολίτευση στο νόμο που ψήφισε και που έχει αποστείλει πίσω στη Βουλή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Αποδοχή της κίνησης της κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα να αρθούν οι αντιρρήσεις των διεθνών δανειστών και παράλληλα θα παράσχει χρόνο για να συζητηθεί και να ψηφισθεί η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, που θα αποτελεί το δίχτυ προστασίας των μικρών οφειλετών και της πρώτης κατοικίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα