Από τον Ιανουάριο οι κυβερνοεπιθέσεις στο TV5Monde

Η κυβερνοεπίθεση των τζιχαντιστών στο TV5Monde ξεκίνησε από τα τέλη Ιανουαρίου, με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (μέιλ) στους δημοσιογράφους του διεθνούς γαλλόφωνου δικτύου, έγινε σήμερα γνωστό από το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.

Τη νύχτα της 8ης προς 9η Απριλίου, πειρατές που ισχυρίστηκαν ότι ενεργούσαν στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) πήραν τον έλεγχο των λογαριασμών στο Facebook και στο Twitter
και της ιστοσελίδας του TV5Monde αναρτώντας σε αυτά μηνύματα τζιχαντιστικής προπαγάνδας, στη συνέχεια μπλόκαραν όλα το πληροφορικό της σύστημα. Το κανάλι αναγκάστηκε να διακόψει τη μετάδοσή του για πολλές ώρες.

Όμως η επίθεση είχε αρχίσει πολύ πιο πριν, με ένα μέιλ που στάλθηκε στα τέλη Ιανουαρίου σε όλους τους δημοσιογράφους του καναλιού, σύμφωνα με την κλασική τεχνική του “phishing”, εξήγησαν οι πηγές αυτές.

Τρεις από αυτούς απάντησαν, επιτρέποντας στους «χάκερ» να διεισδύσουν στο σύστημα του καναλιού με λογισμικά του τύπου «Δούρειος Ίππος».

Τρεις εβδομάδες πριν από την επίθεση, τον Μάρτιο, εξαπολύεται η δεύτερη φάση της επίθεσης και ένας ιός μολύνει πολλούς υπολογιστές του TV5Monde, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις πηγές.

Στη συνέχεια, στις 9 Απριλίου, υποτίθεται ότι ξεκινά κανονικά η επίθεση με την επίθεση στους σέρβερ. Επί πολλές ώρες, οι σέρβερ δέχονται επίθεση, στη συνέχεια τα κοινωνικά δίκτυα.

«Αυτή η επίθεση είναι ταυτόχρονα απλή στο ξεκίνημά της», με την τεχνική του “phishing” η οποία επέτρεψε στο «σκουλήκι να εισχωρήσει στον καρπό», και «πολύ πολύπλοκη στην εξέλιξή της με ένα περίπλοκο λογισμικό», εξήγησε η άλλη πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση. Αυτό που επέτρεψε το ξεκίνημά της είναι «όπως συνήθως, ένα ανθρώπινο λάθος στην αρχή», συνέχισε.

Μέχρι τώρα η έρευνα δεν επέτρεψε να προσδιοριστεί ούτε η γεωγραφική προέλευση της επίθεσης ούτε ο αριθμός των «χάκερ» που τη διενήργησαν, σύμφωνα με μία άλλη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ερευνητές να φθάσουν στην πηγή της επίθεσης. Όμως ένας γνώστης του χώρου εκτιμά πως το ΙΚ διαθέτει εγκεφάλους ικανούς να το κάνουν.

Έπειτα από τις επιθέσεις του Παρισιού, αποκαλύφθηκαν δεκάδες «κυβερνοεπιθέσεις» σε γαλλικές ιστοσελίδες, κυρίως θεσμών. Όμως επρόκειτο για επιθέσεις μικρότερης σημασίας και πιο χαμηλού τεχνικού επιπέδου, ιδίως για μαζικές αποστολές μέιλ με σκοπό να προκαλέσουν την πτώση του συστήματος.

Η επίθεση στο TV5Monde «ήταν μαζική» και «κινητοποίησε εξαιρετικές τεχνικές αυθεντίες» σχολίασε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα