Τελειώνει ο χρόνος και τα χρήματα

Με το βλέμμα στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου, ενώ τις τελευταίες ώρες αναπτύσσεται έντονη φημολογία για πιθανό τετ α τετ την Πέμπτη του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, τη στιγμή μάλιστα που και οι ΗΠΑ πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,

και σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον Παραπολιτικά FM, κάνει λόγο για εναλλακτικές λύσεις, ενόψει του επόμενου Eurogroup, και προαναγγέλλει άμεσα συμφωνία με τη Μόσχα για τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και πιθανή προκαταβολή ρωσικών χρημάτων.
Ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών έως τις 24 Απριλίου προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά και επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια λίστα με τις ακριβείς μεταρρυθμίσεις» επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ενα πολύ κρίσιμο στρες τεστ για την ελληνική κυβέρνηση είναι η μεθαυριανή έκδοση εντόκων γραμματίων αφού είναι αμφίβολο αν βρεθούν επενδυτές, με δεδομένο ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει κλείσει όλες τις τρύπες και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αδιεξόδου που θα πυροδοτήσει νέα δηλητηριώδη σενάρια στον ευρωπαικό τύπο.

Καταλύτης για τη διαπραγμάτευση ενδέχεται να είναι η επίσκεψη Βαρουφάκη στη Νέα Υόρκη, και οι συναντήσεις που θα έχει εκεί, καθώς μάλιστα τις τελευταίες ώρες, υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα δει και τον Μπάρακ Ομπάμα. Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών συζητήθηκε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών κατά την επόμενη περίοδο και η ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη, παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλο Γιούρογκρουπ, εκτός από αυτό της 24ης Απριλίου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Εχουμε όμως εξελίξεις, που ενδέχεται να επιβαρύνουν το κλίμα με τους δανειστές, στον άξονα με τη Μόσχα. Αφ'ενός ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε συμφωνία με το Βλαντιμίρ Πούτιν, μνημόνιο μάλιστα τη χαρακτήρισε για τον αγωγό, την ερχόμενη εβδομάδα, αφετέρου επισκέπτεται τη Ρωσία ο Πάνος Καμμένος. Να πάμε λοιπόν στη Νατάσσα Αδαμοπούλου για τη συμφωνία Λαφαζάνη, που αποτελεί ουσιαστικά έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το ταξίδι του, υπό τη σκιά μάλιστα των πληροφοριών που θέλουν να παίρνει αποστάσεις από την Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Ο κύριος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έκανε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, μιλώντας για προβοκάτορες εντός και εκτός συνόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα