Αλλαγές στο ασφαλιστικό, μειώσεις στις συντάξεις

Ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο ασφαλιστικό άφησε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας. "Οι παράμετροι του ασφαλιστικού συστήματος είναι υπό εξέταση από τη στιγμή που η ποσοστιαία συνεισφορά του κρατικού Προϋπολογισμού στο σύνολο της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης κυμαίνεται -εδώ και πολλά χρόνια- σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης. Για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ο υπουργός σημείωσε ότι φέτος από την προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των 27 δισ. για συντάξεις, ποσοστό μεγαλύτερο από 55%
θα προέλθει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, ο Παναγιώτης Κόκκορης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Συνέδεσε ωστόσο το θέμα με την επιτυχία ή μη του εισφορο-εισπρακτικού μηχανισμού των ταμείων.

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα επεκταθεί η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ η οποία προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και τον Δεκέμβριο του 2012 . Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

Την κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι ενός ορίου μισθού, προτείνει η τρόικα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, προτείνεται να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το τμήμα του μισθού άνω των 200 ή 400 ευρώ. Παράλληλα, για να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, συνιστάται η αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα είτε στην ακίνητη περιουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα