«Κόκκινος συναγερμός» για τη διαθεσιμότητα

08:05 5/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα υπουργεία απάντησαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με τους τρόπους που θα καλύψουν τη δική τους συμμετοχή στους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πλέον, η κυβέρνηση εισέρχεται στο πιο δύσκολο τμήμα της προσπάθειας. Να μετατρέψει τα σχέδια σε… πράξεις προκειμένου να αποφύγει ένα ακόμη θρίλερ κατά την αξιολόγηση της τρόικας στα τέλη του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μέχρι τις 23 Αυγούστου κάθε υπουργείο θα πρέπει να έχει καταλήξει στις θέσεις/

διευθύνσεις / κλάδους που θα καταργήσει, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει αξιολόγηση του προσωπικού, βάσει της απόφασης Μητσοτάκη, και στα μέσα Σεπτεμβρίου να ανακοινωθούν οι ονομαστικές λίστες που θα πρέπει, μαζί με όσους μπήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο, να αθροίζουν 12.500 υπαλλήλους.

Ο βαθμός δυσκολίας είναι σημαντικός και ήδη από σήμερα ο Γ.Γ. Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εντεταλμένος του Πρωθυπουργού να «τρέξει» το πρόγραμμα, ξεκινά κύκλο συναντήσεων με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων (σ.σ. αν απαιτηθεί και με τους ίδιους τους υπουργούς) προκειμένου να μην χαθούν οι προθεσμίες.

Η κυβέρνηση πάντως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα καθώς πέραν των κοινωνικών συνεπειών που θα έχει (σ.σ. οι 12.500 διαθέσιμοι του Σεπτεμβρίου και οι ισάριθμοι του Δεκεμβρίου θα «δώσουν» τις 11.000 απολύσεις του 2014) εγείρει ήδη μεγάλες αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κι αν οι σχολικοί φύλακες ή ακόμη και οι δημοτικοί αστυνομικοί πέρασαν χωρίς μείζονες αντιδράσεις, η πρόθεση της κυβέρνησης να θιγούν π.χ. εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκαλεί ήδη μείζον πρόβλημα καθώς ο κλάδος εξήγγειλε απεργία για το τέλος της εβδομάδας, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την τουριστική κίνηση στην καρδιά του θέρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα