CPT: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Ελλάδα

Τις πρώτες παρατηρήσεις της έθεσε στις ελληνικές αρχές η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), σχετικά με την κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών και τις φυλακές, μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής επίσκεψης στη χώρα, από τις 4 έως τις 16 Απριλίου 2013.

Ως είθισται, η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει τις παρατηρήσεις της, και το τελικό πόρισμα της Επιτροπής θα δοθεί, εν ευθέτω χρόνω, στη δημοσιότητα μαζί με τις ελληνικές αιτιάσεις.

Η CPT,
με ανακοίνωσή της, κάνει γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα, εξέτασε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης στα σύνορα, καθώς και την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και τα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία της CPT συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Καραγκούνη, τον γγ Αντιεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη, τον γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αδαμάντιο Σταματάκη και με ανώτερους αξιωματούχους που σχετίζονται με την άσκηση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας στις φυλακές, το υπουργείο Εξωτερικών, την Αστυνομία και το Λιμενικό.

Επίσης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη Συνήγορο του Πολίτη Καλλιόπη Σανού, καθώς και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα