Ιταλία: νέα δεδομένα βλέπει ο Ρέντσι

Για νέα πολιτικά δεδομένα μετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Ιταλίας έκανε λόγο ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«Είναι σαφές ότι μετά την επανεκλογή Ναπολιτάνο, το ενδεχόμενο νέων εκλογών απομακρύνεται. Η νέα κυβέρνηση όμως πρέπει να διαρκέσει το πολύ ένα χρόνο», εκτίμησε ο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Φλωρεντίας

-ο οποίος διεκδικεί ανοικτά στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD)- «η κεντροαριστερή συμμαχία πρέπει να αναλάβει κύρια ευθύνη, εξασφαλίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού, και δίνοντας έμφαση κυρίως στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ηγηθούμε, ότι δεν ακολουθούμε. Θέλω να επανιδρύσω το Δημοκρατικό Κόμμα», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Σήμερα το απόγευμα στις 17:00 (ώρα Ιταλίας) είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του επανεκλεγέντα Ιταλού προέδρου.

Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Ναπολιτάνο αναμένεται να αναφερθεί στην ομιλία του στην ανάγκη να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα. Αυτός εξάλλου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δέχθηκε να παραμείνει στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Όπως γράφει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα «ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος δεν πρόκειται να αναφερθεί στην ακριβή διάρκεια της νέας του θητείας. Στο αν εννοεί δηλαδή να εξαντλήσει όλη την επταετία», που είναι η κανονική διάρκεια της θητείας του προέδρου.

Αύριο το πρωί πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα και την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται να κληθεί στο προεδρικό μέγαρο ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Τα ονόματα που συνεχίζουν να ακούγονται εντονότερα είναι εκείνα του σοσιαλιστή, πρώην πρωθυπουργού, Τζουλιάνο Αμάτο και του Ενρίκο Λέτα, του δεύτερου τη τάξει του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Αμάτο διατηρεί καλές σχέσεις και με την κεντροδεξιά, ενώ, αν επιλεγεί ο Λέτα, αναμένεται να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο γράφει ότι πιθανότητες να αναλάβουν την πρωθυπουργία έχουν επίσης η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μόντι, Άννα Μαρία Καντσελιέρι και ο κεντροαριστερός πρόεδρος της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναμένεται να συμπεριληφθούν η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, η μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών, ή περαιτέρω συρρίκνωση ή ακόμη και η κατάργηση περιφερειών και ο περιορισμός της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων.

Το ασυμβίβαστο πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης δεν αναμένεται να θεσπιστεί εξαιτίας της συμμετοχής του κόμματος του Μπερλουσκόνι στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Μεγάλο μέρος του PD όμως συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την δυνατότητα διακυβέρνησης με τον «Καβαλιέρε», φοβούμενο την ουσιαστική πολιτική του αποδυνάμωση.

Θεωρείται πιθανό κατά συνέπεια να προσπαθήσει να πετύχει ένα μεικτό κυβερνητικό σχήμα πολιτικών και τεχνοκρατών, για να μειώσει, όσο γίνεται, το πολιτικό κόστος της συγκυβέρνησης με τον Μπερλουσκόνι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα