Χωρίς δώρο Πάσχα μετά από χρόνια…

Το Ελληνορθόδοξο Πάσχα πλησιάζει. Το 1ο «μνημονιακό» Πάσχα χωρίς «δώρο» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το πρώτο από τα 3 (επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων τα άλλα δύο) «κουρέματα» που θα «βιώσουν» στις τσέπες τους οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί τον περασμένο

Οκτώβριο από το Υπουργείο Οικονομικών. Τώρα όμως ήρθε η κρίσιμη ώρα που οι «πληγέντες» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα. Πιστέψτε με, αυτοί δεν θα είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά θα είναι πολλές και μεγάλες. Ο οβελίας, παρότι το χριστιανικό έθιμο θέλει να βρίσκεται σε κάθε τραπέζι την αναστάσιμη μέρα, δεν θα υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Πολύ περισσότερο δεν θα «γυρίσει» στη σούβλα, ακέραιος, για κάθε ελληνική οικογένεια. Όσο κι αν ένας νοικοκύρης θέλει, γνωρίζει πως θα πρέπει να θυσιάσει κάτι άλλο ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της παράδοσης για τη φετινή χρονιά.

Παρόμοια εικόνα και στα καταστήματα. Κάθε διαφήμιση λαμπάδας, κάθε λαμπερό ζευγάρι παπούτσια, κάθε επιθυμία από τα βαφτιστήρια, κόμπος στο λαιμό των περισσότερων νονών. Οι προσφορές μεγάλες, οι τιμές φαινομενικά προσιτές, αλλά οι τσέπες άδειες. Δεν συζητώ βέβαια για κάποιο μικρό πασχαλινό δωράκι. Που συνήθιζε ο καθένας να ανταλλάζει μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα μετά την Ανάσταση με συγγενείς και φίλους. Στροφή στα σπιτικά κουλουράκια, τα τσουρεκάκια και τα κόκκινα αυγά. Οι επαγγελματίες θα αρκεστούν στις επισκέψεις των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα (εκεί το δώρο υπάρχει, ακόμα) και στις μετρημένες κινήσεις των συνταξιούχων παππούδων και γιαγιάδων. Σαφέστατα μειωμένες κι αυτές, λόγω της καλπάζουσας ανεργίας και των τελευταίων περικοπών.

Η μείωση συνολικά από την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αγγίζει το 10% του ετήσιου εισοδήματος ενός δημόσιου υπαλλήλου. Τα «ταχυδακτυλουργικά κόλπα» δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Ο δημόσιος τομέας στήριζε και τον ιδιωτικό. Αυτός ο κρίκος έχει χαλαρώσει σε σημείο που είναι έτοιμος να σπάσει. Η μέση ελληνική οικογένεια πιέζεται ασφυκτικά.

Το «Χριστός Ανέστη» όμως θα το πούμε με την καρδιά μας! Χωρίς εκπτώσεις και υπεκφυγές! Ο Χριστός θα αναστηθεί και φέτος με την ελπίδα να φέρει την Ανάσταση σε κάθε ελληνική οικογένεια. Σε κάθε ψυχή που θα φροντίσει να μην λείψει τίποτα από το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Στο μέτρο του δυνατού…, του εφικτού.

Keywords
Τυχαία Θέματα