Υπόθεση Novartis: Τι λέει η αμερικανική πρεσβεία για τη δήλωση Πάιατ

Η σύγχυση και η πολιτική αντιπάραθεση για το τι είπε -ή δεν είπε- τελικά ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τις έρευνες του FBI στην υπόθεση της Νοvartis, καλά κρατεί.

Η Νέα Δημοκρατία

επιμένει ότι η δήλωση Πάιατ όπως αυτή συμπεριλήφθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, ήταν απολύτως ακριβής, ενώ πηγές της Πειραιώς σημείωναν με νόημα ότι την είδηση της δήλωσής του έκανε retweet ο ίδιος ο αμερικανός διπλωμάτης.

«Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά έλληνες πολιτικούς», είπε ο αμερικανός πρέσβης στον πρόεδρο της ΝΔ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος για τη συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχείρησε αμέσως να την διαψεύσει, αποδίδοντάς την «σε διαρροές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε κρατήστε μικρό καλάθι». «Καλό είναι να περιμένουμε να δούμε ποιες ακριβώς ήταν οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη για το FBI…», συνέστησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε παρέμβασή του το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή.

Η ΝΔ απήντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «είχε το θράσος να αμφισβητήσει στην Βουλή την εντός εισαγωγικών δήλωση του αμερικανού πρέσβη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει έρευνα του FBI για έλληνες πολιτικούς».

Το Μαξίμου πάντως, επανήλθε και σε άτυπη ενημέρωσή του για το θέμα, γνωστοποίησε ότι «σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα».

Το πρωί της Τρίτης και αφού άναψε για τα καλά η φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη δήλωση Πάιατ, ήρθε η σειρά του εκπροσώπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα να τοποθετηθεί σχετικά.

Στην απάντησή του, ωστόσο, ο εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των αμερικανικών νόμων».

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι δεν είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικαλείται μία τόσο βαρυσήμαντη δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή (και μάλιστα εντός εισαγωγικών) χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση του συνομιλητή του.

The post Υπόθεση Novartis: Τι λέει η αμερικανική πρεσβεία για τη δήλωση Πάιατ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα