Αυστρία: Η δημόσια τηλεόραση μήνυσε τον αντικαγκελάριο γιατί την αποκάλεσε «πηγή ψεμάτων»

Μηνύσεις πολιτικών κατά μέσων ενημέρωσης έχουμε δει πολλές και για διάφορους λόγους. Αλλά οι μηνύσεις από δημοσιογράφο και δημόσιο μέσο κατά εν ενεργεία πολιτικών και μελών της κυβέρνησης είναι μάλλον σπάνιες.

Συνέβη όμως στην Αυστρία όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας ÖRF πήρε την εξαιρετικά ασυνήθιστη απόφαση να υποβάλει μήνυση εναντίον του αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, του ακροδεξιού Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο πολιτικός κατηγόρησε τον διάσημο παρουσιαστή του κεντρικού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεών της πως διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Ο

Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων, κατηγορεί εδώ και καιρό τη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ότι είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αριστεράς. Έχει δηλώσει ότι εννοεί να λάβει εγγυήσεις πως θα μεταδίδει τις ειδήσεις αντικειμενικά και ότι θα καταργήσει τον φόρο μέσω του οποίου χρηματοδοτείται.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Στράχε ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία του παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων του ÖRF Αρμιν Βολφ, με λεζάντα τη φράση: «Υπάρχει ένα μέρος όπου τα ψέματα γίνονται ειδήσεις. Αυτό είναι η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση».

Ο Βολφ μήνυσε τον Στράχε και τόνισε ότι κανένας πολιτικός δεν είχε διανοηθεί να τον κατηγορήσει ότι μεταδίδει ψεύδη μέχρι σήμερα.

Η ÖRF, που ήδη αξίωνε ο Στράχε να ζητήσει συγγνώμη, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε δική της, χωριστή μήνυση εναντίον του αντικαγκελαρίου. Ακόμη, η δημόσια τηλεόραση θα προσφύγει εναντίον του Facebook διότι δεν αποδέχθηκε το αίτημά της η ανάρτηση του Στράχε να διαγραφεί.

Η δικαιολογία του Στράχε ήταν πως επρόκειτο για αστείο το οποίο είχε επισημάνει γράφοντας τη λέξη «Σάτιρα!» στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνήθη νομική πρακτική στην Αυστρία, ανάρτησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ένα κείμενο που καθιστά σαφές ότι δικαστήριο έκρινε πως η μήνυση του Βολφ εναντίον του έχει βάση, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη ετυμηγορία. Κατόπιν γνωστοποίησε μέσω των δικηγόρων του ότι έχει την πρόθεση να ζητήσει συγγνώμη από τον παρουσιαστή.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν καταδίκασε τον ισχυρισμό του Στράχε, το κόμμα του οποίου είναι ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος.

The post Αυστρία: Η δημόσια τηλεόραση μήνυσε τον αντικαγκελάριο γιατί την αποκάλεσε «πηγή ψεμάτων» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα