Τσίπρας στους υπουργούς: «Πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, πάμε για νέα εκλογική νίκη»

Μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας για εκλογές; Μα μπορεί; Ο ίδιος δεν ήταν που διαβεβαίωνε τη Μ. Τετάρτη στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους»; Αλλά ποια είναι τελικά η «ώρα» τους; Μήπως μετά από ένα κλείσιμο της αξιολόγησης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

που έγινε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Μια συνεδρίαση κατά την οποία ο Πρωθυπουργός μίλησε προς τα μέλη της κυβέρνησης για «θετικό πολιτικό μομέντουμ» για πιθανότητα «νέας εκλογικής νίκης» και για μια «χρυσή ευκαιρία» μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης!

Μια που μιλάμε για τη «σωστή ώρα», το Υπουργικό άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, στις 10 π.μ. αντί για τις 9 π.μ. που ήταν προγραμματισμένο.

Σε αυτή τη συνεδρίαση και σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις –μετά και τη συμφωνία της Μάλτας– ως «θετικές». Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη». Δεν διευκρίνισε αν αυτή η νέα εκλογική νίκη θα επιτευχθεί το 2019 όταν κλείνει ο κοινοβουλευτικός κύκλος ή νωρίτερα. Και επίσης δεν αποσαφήνισε αν η νέα εκλογική νίκη αφορά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ή και στους Ανεξ. Ελληνες, οι οποίοι εκπροσωπούνται ως γνωστόν στο Υπουργικό.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πάντως ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς είναι «στο σύνολο της μια συμφωνία υπερασπίσιμη». Και τόνισε ότι «έχουμε μια χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός άξονας της εισήγησης ήταν η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Από αριστερά Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς και Κώστας Γαβρόγλου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Μ. Πέμπτη (Nikos Libertas / SOOC)

Ο κ. Τσίπρας, αφού ενημερώθηκε από τους υπουργούς, τους προέτρεψε να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν με τα σχετικά νομοσχέδια
και ζήτησε να προχωρήσουν όσα έργα έχουν «κολλήσει», ενώ επέμεινε στον συντονισμό των υπουργείων και τόνισε ότι αναμένει προτάσεις για νέες πρωτοβουλίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στα μέλη της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αρχικά ανάλυση των αρχικών απαιτήσεων του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά – εργασιακά.

Αναλυτικά:

– 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.
– Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
– Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

O Πρωθυπουργός τόνισε πως «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του» και πρόσθεσε πως «με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση».

Εφη Αχτσιόγλου και Πάνος Καμμένος, προφανώς συζητούν για τις περικοπές στις συντάξεις… ( Nikos Libertas / SOOC)

Στα θετικά που αποτίμησε ο κ. Τσίπρας είναι «πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά» και «δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος».

Ο Πρωθυπουργός θύμισε την Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, την στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Δεν έλειψαν και αναφορές στη συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αξιολόγηση περιγράφοντας και τα στάδια για να κλείσει η συμφωνία.

– Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
-Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβριο του 2018.
-Οχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
-Οχι ανταπεργία.
-ΔΕΗ – εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
-Οχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
-Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
-Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Τα επόμενα βήματα

– 21 – 22 Απριλίου η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος.
– Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.
– Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
– Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο σύνολό της είναι μια συμφωνία υπερασπίσιμη, αλλά «χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα Μνημόνια. Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε χαρακτηριστικά «ανάπτυξη – ανάπτυξη – ανάπτυξη και καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ».

«Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια» τόνισε, ζητώντας:

-Να επιταχυνθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
-Να επιταχυνθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
-Να επιταχυνθούν τα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
-Προστασία εργαζομένων – Να συνεχιστεί «η καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».
-Να συνεχιστεί «η καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 – 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία».

Χρονοδιάγραμμα και στόχοι

Με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές σε Σύνταγμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και για την εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του», τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της. «Ούτε μια λέξη για τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε μια λέξη για την περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ούτε μια λέξη για τα σκληρά μέτρα που έχουν την υπογραφή του», προσθέτει υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος πρωθυπουργός δήλωνε κατ’ επανάληψη, στο παρελθόν, ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. «Με την ανικανότητα, τις ιδεοληψίες και τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, οδήγησε τη χώρα στην ύφεση. Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», καταλήγει η Πειραιώς

The post Τσίπρας στους υπουργούς: «Πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, πάμε για νέα εκλογική νίκη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
τσιπρας, νέα, παμε, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, εκλογες, βουλη, συριζα, nikos, εκκρεμότητες, ΔΝΤ, καμμενος, επιδοματα, χρεος, ΕΚΤ, σχολεια, συγκεκριμένο, συνταγμα, protagon, κινηση στους δρομους, δεη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, απεργια μετρο, εκτακτο επιδομα, αλλαγη ωρας, απεργια 7 απριλιου, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, δημοκρατια, δουλεια, νεα μετρα, πιεση, προγραμμα, υγεια, υφεση, φυσικο αεριο, χρυση ευκαιρια, ωρα, protagon, αγροτικη, αυξηση, αξονας, βρισκεται, γεγονος, διαστημα, δυνατοτητα, δρομος, δικτυα, εγινε, ευκαιρια, ευρω, εκκινηση, εκκρεμότητες, ενεργεια, εργα, εξελιξη, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, θυμισε, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, μαη, μειωση, νικη, πεμπτη, υπογραφη, προγραμματα, πρωι, συγκεκριμένο, τοπικη αυτοδιοικηση, φθινοπωρο, φυσικο, φορα, χρυση, χωρα, κωστας, nikos, πληροφοριες, protagon.gr, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα