Το τέλος του ονείρου για τη Σίνθια Νίξον – έχασε στις εκλογές της Νέας Υόρκης

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο Καφέ Ομάρ του Μπρούκλιν, η ηθοποιός που έγινε ακτιβίστρια που έγινε πολιτικός, Σίνθια Νίξον, ανέλαβε ίσως τον πιο δύσκολο ρόλο της καριέρας της: η πρωταγωνίστρια του «Sex and the City» έπρεπε να παραδεχτεί την ήττα της και το τέλος ενός ονείρου· είχε συντριβεί από τον πολιτικά πανίσχυρο Αντριου Κουόμο στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος για τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο 60χρονος Αντριου Κουόμο, γόνος μιας ιστορικής πολιτικής δυναστείας στη Νέα

Υόρκη, επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση στην εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος για το αξίωμα. Η διαφορά του απέναντι στη Νίξον έφτασε το 32% (66-34) και μόλις μισή ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η ηθοποιός τηλεφώνησε στον κυβερνήτη για να τον συγχαρεί.

Ο Κουόμο βρίσκεται στο κυβερνείο του Ολμπανυ από το 2011. Και ουσιαστικά έχει πλέον σχεδόν εξασφαλισμένη μια τρίτη θητεία μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, καθώς η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί ιστορικά οχυρό των Δημοκρατικών. Εφόσον εκλεγεί -πράγμα προεξοφλημένο- θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του πατέρα του, Μάριο Κουόμο, που διατέλεσε κυβερνήτης της ΝΥ επίσης για τρεις θητείες.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Αντριου Κουόμο δήλωσε αυτάρεσκα ότι «μόνο νεκρός» δεν θα είναι κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έως το 2022. Ηταν και ένα μήνυμα προς εκείνους που λένε ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, ως αντίπαλον δέος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Σίνθια Νίξον ψηφίζοντας. Τελικά πήρε μόλις το 34% των ψήφων (Reuters)

Ηταν ούτως ή άλλως ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για τη Νίξον. Δεν ήταν μόνο ότι ο Κουόμο είναι παντοδύναμος, με ισχυρούς υποστηρικτές και πολλούς χρηματοδότες· μέσα σε μια εβδομάδα στα τέλη Αυγούστου έριξε τόσα χρήματα σε διαφημίσεις όσα η Νίξον σε όλη της την εκστρατεία. Ηταν και ότι η «Μιράντα» του «Sex and the City» κατέβηκε στις εκλογές με μια ιδιαίτερα αριστερή ατζέντα, πολύ αριστερή ακόμα και για τα δεδομένα των Νεοϋορκέζων.

Η 52χρονη ηθοποιός και ακτιβίστρια είχε μεν την υποστήριξη του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο αλλά δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τα πιο συντηρητικά τμήματα των ψηφοφόρων, στην υπόλοιπη Πολιτεία της ΝΥ ή στο Μανχάταν. Το σύνθημά της κατά των βυζαντινισμών του Ολμπανυ, πρωτεύουσας της Πολιτείας, δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους ψηφοφόρους να την προτιμήσουν έναντι του τακτικιστή Κουόμο.

Παρά την εξασφαλισμένη δημοσιότητα λόγω του ρόλου της στο δημοφιλές νεοϋορκέζικο σίριαλ «Sex and the City», η Νίξον έλαβε 34%, ελάχιστα περισσότερες ψήφους από τη νομικό Ζέφιρ Τέατσουτ που το 2014 είχε διεκδικήσει το χρίσμα από τον Κουόμο και πήρε 33%.

Οπως σημείωσαν οι New York Times, ο Κουόμο είχε την υποστήριξη σχεδόν κάθε άλλου κομματικού παράγοντα των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της ΝΥ (από βουλευτές μέχρι συνδικαλιστές) αλλά και μια σειρά από πολιτικές που μέτρησαν υπέρ του στην κάλπη (από τον έλεγχο της οπλοκατοχής έως την αύξηση του κατώτατου μισθού και τον γάμο των γκέι).

O Αντριου Κουόμο στο ντιμπέιτ που έδωσε απέναντι στη Νίξον. Μετρ της τακτικής και των ισορροπιών δεν άφησε κανένα περιθώριο στην αντίπαλό του (Reuters)

Ωστόσο κάποια στιγμή χρειάστηκε να ρίξει 25 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις για να βγάλει τη Νίξον οριστικά εκτός κούρσας.

«Οταν άλλοι μας υποτιμούσαν, αυτός δε το έκανε. Και ξόδεψε αναλόγως» σχολίασε η Νίξον στην ομιλία της προς τους υποστηρικτές της το βράδυ.

Τώρα ο Κουόμο θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Μάρκους Μολινάρο στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

The post Το τέλος του ονείρου για τη Σίνθια Νίξον – έχασε στις εκλογές της Νέας Υόρκης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα