Το πολύ «ποντίκι» παγιδεύει τα παιδιά στη φάκα της χαζομάρας

Τα social media και τα video games δημιουργούν μια γενιά παιδιών με συναισθηματική και ψυχική ανωριμότητα η οποία αντιστοιχεί σε νήπια τριών ετών. Δυστυχώς, αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγουν διαπρεπείς βρετανοί επιστήμονες, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Telegraph.

Η βαρόνη Σούζαν Γκρίνφιλντ, νευροεπιστήμων, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

και πρώην διευθύντρια του Βασιλικού Ινστιτούτου της Μεγάλης Βρετανίας, εκτιμά ότι τα παιδιά αρχίζουν να χάνουν την ικανότητα τους να έχουν δική τους κρίση, να επικοινωνούν με τους άλλους και να έχουν ενσυναίσθηση.

Τριών ετών οι έφηβοι

Η κυρία Γκρίνφιλντ λέει ότι τα παιδιά έχουν παγιδευτεί σε μια συνεχή αναζήτηση άμεσης ευχαρίστησης, κάτι που σημαίνει ότι, όπως τα τρίχρονα, επιζητούν κάθε στιγμή κάτι που θα τους αποσπάσει την προσοχή έτσι ώστε να αποφύγουν τη διαδικασία να σκεφθούν μόνα τους και να πράξουν. Τα παιδιά πλέον λειτουργούν εντελώς μηχανικά και δεν αφήνουν ή, καλύτερα, δεν τους δίνεται η ευκαιρία να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

«Αντί για X-box δώστε ένα box (κουτί) στο παιδί σας και αφήστε το να χρησιμοποιήσει την φαντασία του για να κάνει κάτι με αυτό» προτρέπει η Γκρίνφιλντ.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι νέες γενιές από τη στιγμή της γέννησής τους είναι εκτεθειμένες στα κινητά τηλέφωνα των οποίων οι δυνατότητες αλλά και υπηρεσίες που προσφέρουν αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αν βάλουμε στην εξίσωση την τηλεόραση και τα videogames θα δούμε ότι τα παιδιά δεν μένουν καθόλου μόνα τους ή και με παρέα ώστε να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να σκεφθεί ή να απασχοληθεί με κάτι πραγματικά δημιουργικό. Να φτιάξουν κάτι που να έχει αρχή, μέση και τέλος.

Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν βιβλία, να αθλούνται σε κάποιο σπορ, να ασχολούνται με τον κήπο και γενικότερα να κάνουν πράγματα που δεν γίνονται με την ταχύτητα των videogames.

Θα πρέπει τα παιδιά να κάνουν πράγματα που θέλουν τον χρόνο τους για να εξελιχθούν, τα αποτελέσματα τους δεν θα είναι άμεσα ούτε θα μπορούν να γνωρίζουν την τελική έκβαση εκ των προτέρων σαν να πατάνε το fast forward στο τηλεκοντρόλ.

The post Το πολύ «ποντίκι» παγιδεύει τα παιδιά στη φάκα της χαζομάρας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα