Σπίρτζης: Φταίω και εγώ στο ποσοστό που μου αναλογεί – οι πολίτες θα πουν το πόσο

Στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης μετά τις φονικές πυρκαγιές και το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα αναφέρθηκε ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στην πρώτη φορά που ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη η λέξη «φταίω» και σε μια ακόμη μετατόπιση κυβερνητικού παράγοντα από τα δόγμα «όλα έγιναν σωστά» των πρώτων ημερών στις (περιορισμένες έστω) ευθύνες. Διότι για μία ακόμη φορά ο βασικός υπεύθυνος για την εθνική τραγωδία με τους 93 νεκρούς στο Μάτι είναι η… άναρχη δόμηση.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στον Real Fm

ο κ. Σπίρτζης είπε: «Φταίω, αφού δεν ολοκλήρωσα των χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αφού η μάντρα είναι ακόμα εκεί, αφού τελειώνουμε το μνημόνιο 21 Αυγούστου αλλά δεν έχουμε κάνει προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

» Φταίω και εγώ στο ποσοστό που μου αναλογεί. Αλλά δεν θα πούμε σε ποιο ποσοστό, αυτό θα το κρίνει ο πολίτης που ψηφίζει και εάν δεν πάει κάτι καλά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα θα διερευνηθεί».

Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ξεπήδησε η φονική πυρκαγιά είπε ότι «είναι προφανές και το ξέρουν όλοι ότι, εκτός από το πολεοδομικό χάος που είχε η περιοχή, υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες φωτιάς στην Αττική. Υπήρχαν κάτι παραπάνω από ακραία φαινόμενα και στις δύο φωτιές και στην Κινέτα που δεν είχαμε ούτε τραυματία.

» Οι συνθήκες εκείνη την ώρα ήταν τέτοιες που δεν επέτρεψαν να επιχειρήσουν αεροπλάνα στην πρώτη στιγμή, οι άνεμοι ήταν απίστευτης έντασης, πέρασε η φωτιά την Μαραθώνος και μετά έγινε η τραγωδία».

Πρόσθεσε ότι «κανείς από εμάς ποτέ δεν προσπάθησε να βρει μία δικαιολογία για να καλύψει ένα κενό, μία έλλειψη ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι πάρα πολύ απλό και πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος.

» Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και κάλεσε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας όλους μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό που έγινε, γιατί η αυθαίρετη ή η παράνομη μάντρα παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική, είναι ακόμα εκεί. Άρα ο πολίτης το αποτέλεσμα ακόμα δεν το έχει δει. Επομένως, αυτή είναι και η πολιτική ευθύνη που αναλάβαμε».

Επισήμανε πάντως ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από παθογένειες δεκαετιών στο ελληνικό κράτος και σε περιοχές σαν και αυτή που ζήσαμε την τραγωδία. Έχουμε περάσει από εννέα χρόνια μνημονίων, που αυτό σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή του Δημοσίου και κρίσιμων υπηρεσιών όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία δεν έχει επάρκεια που θα θέλαμε να έχει.

» Το τρίτο είναι πιθανά κενά που να υπήρχαν επιχειρησιακά ή άλλα, που ποτέ δεν πέρασε από το δικό μας μυαλό ότι θα καλυφθεί ο οποιοσδήποτε… Ένα κόμμα όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε κυβέρνηση πριν από 3,5 χρόνια την πρώτη φορά, τρία τη δεύτερη, τι θα πει βρήκα μία χώρα διαλυμένη και άρα δεν αναλαμβάνω; Ξέρω τον μηχανισμό που έχω στα χέρια μου και προσπαθώ να τον αλλάξω μέσα όμως από δεσμεύσεις που κληρονόμησα».

The post Σπίρτζης: Φταίω και εγώ στο ποσοστό που μου αναλογεί – οι πολίτες θα πουν το πόσο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπίρτζης, Ανάληψη,spirtzis, analipsi