Θα έχουμε βαγόνια στο Μετρό αποκλειστικά για ανθρώπους με σκύλους;

Θέλετε να μετακινηθείτε μαζί με το σκύλο σας με κάποιο μέσο μεταφοράς, ας πούμε με τον Ηλεκτρικό της Αθήνας. Πρέπει πάντα να έχετε μαζί το (ανανεωμένο) βιβλιάριο υγείας του. Αν είναι κάτω από δέκα κιλά μπορείτε να το μεταφέρετε σχεδόν ελεύθερα, με λουρί και βέβαια πρέπει να έχετε μαζί σας ένα φίμωτρο σε περίπτωση που κάποιος σας ζητήσει να του κλείσετε το στόμα για παν

ενδεχόμενο.

Αν είναι πιο βαρύ το σκυλάκι πρέπει να το κλείσετε σε ένα κλουβί διαστάσεων 70x50x40. Αν δεν χωράει, τρώει πόρτα. Εξαιρούνται οι σκύλοι-οδηγοί των τυφλών, αλλά καμιά φορά ακόμη κι αυτοί δεν μπορούν να επιβιβαστούν –αν για παράδειγμα, αυθαίρετα το αποφασίσει ο οδηγός. Με άλλα λόγια ούτε ο νόμος είναι φιλικός προς την ελεύθερη μετακίνηση σκύλων ούτε η χώρα σε γενικές γραμμές.

Γι’ αυτό και είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή να κατοχυρωθεί ένα ειδικό βαγόνι για τη μεταφορά των ζώων ώστε να μην έχουν πρόβλημα ούτε οι επιβάτες ούτε ο σκύλος.

«Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές. Αναφέρουν τις περιοριστικές συνθήκες υπό τις οποίες προβλέπεται σήμερα η μετακίνηση σκυλιών στα λεωφορεία και στις σταθερές συγκοινωνίες και επισημαίνουν ότι «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ επιτρέπεται η μεταφορά κατοικιδίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ενώ μάλιστα «σε κάποιες επιβαρύνεται με ειδικό εισιτήριο ο ιδιοκτήτης τους, ανάλογα με το μέγεθός τους».

Με βάση αυτά, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να αξιολογήσουν αν αξιολογούν «ως σκόπιμη τη θέσπιση νέων κανονισμών για τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε αστικά μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ)» και αν εξετάζουν το ενδεχόμενο βελτιωτικών αλλαγών επί του αρχικού κανονισμού.

«Θεωρείται σκόπιμο να θεσπιστεί κανονισμός, ο οποίος θα προβλέπει τη μεταφορά σκύλων στα μέσα σταθερής τροχιάς σε συγκεκριμένο βαγόνι, έτσι ώστε να δίνεται δικαίωμα επιλογής σε επιβάτες με προβλήματα υγείας (παραδείγματος χάριν αλλεργίες) ή σε επιβάτες που δεν επιθυμούν να βρίσκονται πλησίον του ζώου;», ρωτούν.

«Υπάρχει η σκέψη από το υπουργείο για ενδεχόμενο συμβολικό (πολύ μικρού ποσού) εισιτήριο για τα ζώα συντροφιάς (από το οποίο θα εξαιρούνται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών);

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών αναφορικά με την έλλειψη τρόπου μετακίνησης κατοικιδίων στα μεγάλα αστικά κέντρα;»

Υπογράφουν οι εξής: Κυρίτσης Γιώργος, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαγωνάκη Βάλια, Βράντζα Παναγιώτα, Γάκης Δημήτρης, Γιαννακίδης Στάθης, Δέδες Γιάννης, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καραγιάννης Γιάννης, Κατσαβριά- Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κάτσης Μάριος, Καφαντάρη Χαρά, Κουράκης Τάσος, Μουμουλίδης Θέμης, Μπαλαούρας Μάκης, Μπάρκας Κώστας, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παυλίδης Κώστας, Σκούφα Ελισάβετ- Μπέττυ, Χριστοδουλοπούλου Αναστασία, Ψυχογιός Γιώργος.

The post Θα έχουμε βαγόνια στο Μετρό αποκλειστικά για ανθρώπους με σκύλους; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα