Στην Διάσκεψη για την Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι στην 5μερή διάσκεψη που θα γίνει τον Ιανουάριο στη Γενεύη για το Κυπριακό θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όσον αφορά το Κυπριακό, θέλουμε να μπει σε μία βάση για την ένωση του νησιού. Ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης θα συναντηθούν το 2017. Στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη. Σε αυτή τη διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο πρόεδρός μας».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε επίσης ότι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση.

Όπως ανέφερε, το 2016 ήταν μία κρίσιμη χρονιά για την επίλυση και την επανένωση του νησιού. «Εφόσον δεν επήλθε κάποιο αποτέλεσμα, οι προσδοκίες μας μεταφέρονται για το 2017. Προσπαθούν να καταλήξουν στις διαπραγματεύσεις. Εμείς από την αρχή ήμασταν ένα βήμα μπροστά. Η τουρκική πλευρά πάντοτε κρατάει μία εποικοδομητική στάση και θα τη συνεχίσουμε. Μπορώ να πω ότι αν γίνουν σωστά βήματα θα είμαστε πολύ κοντά στη λύση», είπε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 στρατιωτικών που διέφυγαν και συνελήφθησαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Όπως δήλωσε, «ο πρόεδρός παρακολουθεί προσωπικά τη διαδικασία σχετικά με τους πραξικοπηματίες που το έσκασαν στην Ελλάδα, όπου συνεχίζεται η νομική διαδικασία. Αυτό που προσδοκούμε είναι η επιστροφή αυτών των ατόμων το συντομότερο. Αυτά τα άτομα ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα και η έκδοσή τους είναι αναγκαία τόσο για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να προβούν στα απαραίτητα βήματα».

Η Τουρκία εγγυήτρια όλης της Κύπρου, κατά τον Τουγρούλ Τουρκές

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική βουλή για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε και στο κυπριακό και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια μόνο για τον βορρά, αλλά για ολόκληρο το νησί και αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει.

«Εμείς δεν δώσαμε τίποτα σε κανένα. Η Τουρκία, όπως και η Βρετανία, δεν είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του βορρά, αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τ/κ, είμαστε εγγυητές ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού στο νησί. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε», ανέφερε.

Ο Τουγρούλ Τουρκές δήλωσε, παράλληλα, την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι «από τότε που οι Ε/κ απέκλεισαν τους Τ/κ από τη διακυβέρνηση της χώρας, η στήριξη της Τουρκίας στους Τ/κ συνεχίζεται με κάθε τρόπο. Ακόμη και σήμερα -ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται- είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι ήταν η αιτία να χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

«Εγώ ο ίδιος θα καρφώσω στα νησιά του Αιγαίου την τουρκική σημαία»

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Τανζού Οζτζάν, μιλώντας στην τουρκική βουλή, είπε ότι θα πάει ο ίδιος να υψώσει την τουρκική σημαία στα νησιά του Αιγαίου και απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα και σε άλλους βουλευτές να πάνε μαζί του.

Ο βουλευτής της κεμαλικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι τα νησιά αποτελούν κομμάτι της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα πάει εντός των επόμενων ημερών με κάποιους άλλους που σκέφτονται όπως κι εκείνος μαζί με βάρκα και θα κατεβάσει την ελληνική σημαία για να υψώσει την τουρκική. Μάλιστα είπε ότι στη συνέχεια θα διπλώσει την ελληνική σημαία και θα τη στείλει με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Τανζού Οζτζάν ζήτησε επίσης να επιδοθεί νότα στην Ελλάδα για το θέμα αυτό και η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να πράξει τα δέοντα.

«Εδώ υπάρχουν 18 νησιά και 2 βραχονησίδες. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός ξέρουν όλη την ώρα να πετάνε εθνικιστικές εκφράσεις, αλλά για να διώξουν την ελληνική σημαία από χωρικά μας ύδατα, που αποτελούν κομμάτι της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο, κλείνουν τα μάτια. Να δώσουν νότα στην Ελλάδα λέγοντας: ‘Βγάλε τη σημαία σου αδελφέ, εδώ είναι δικό μου έδαφος’, δεν το λένε».

Ο Τούρκος βουλευτής είπε ότι περιμένει από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα και κάλεσε και βουλευτές από άλλα κόμματα να πάνε μαζί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα