Τα πρώτα ραντεβού του Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα και μια… γραβάτα

09:55 7/6/2017 - Πηγή: Protagon

Φαινομενικά είναι ένας πολιτικός σε αποστρατεία. Ο 47ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στυλοβάτης της διακυβέρνησης Ομπάμα επί μια οκταετία, δεν κατέχει κάποιο αξίωμα πλην αυτό του… πρώην. Εφτασε όμως από την Τρίτη στην Αθήνα για μια σειρά επαφών ανώτατου επιπέδου και μια ομιλία στο συνέδριο Concordia. Και με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν αμερικανό πολιτικό με δεκαετίες εμπειρίας στην εξωτερική πολιτική (και σε θέματα Βαλκανίων)

αλλά και μια προσωπικότητα που πολλοί θα ήθελαν να δουν να εκθρονίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο το 2020, τέτοιου είδους επισκέψεις αποκτούν ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο ίδιος άλλωστε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» φρόντισε να υπενθυμίσει για το πώς προσωπικά βοήθησε το 2015 ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να αποφευχθεί το σενάριο Grexit. Και έπειτα, κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα έχει συνέχεια.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Τρίτης (SOOC)

Ο Τζο Μπάιντεν μετέφερε, όπως είπε, και τα «αισθήματα» του νυν αντιπροέδρου Μάικ Πενς, λέγοντας: «Δώστε λίγο ακόμη χρόνο στη νέα κυβέρνηση. Εγώ έχω ελπίδες διότι πιστεύω ότι βαθιά μέσα τους οι Αμερικανοί πολίτες διαπνέονται, διακατέχονται ακόμα από τα ίδια συναισθήματα. Δεν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ. Εχουμε πίστη στους πολίτες αυτής της σπουδαίας δημοκρατίας».

Γιώργος Παπανδρέου, Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τάντιτς παρακολουθούν τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε Βέλεζ (αριστερά) να αγορεύει στο Προεδρικό

Ακολούθησε η δεξίωση προς τιμήν του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο Προεδρικό. Κατά το ρεπορτάζ, στις στιγμές της βραδιάς που ξεχώρισαν ήταν το πηγαδάκι που σχημάτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το ζεύγος Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Προεδρικό

Εντύπωση προκάλεσε η ανταλλαγή γραβάτας ανάμεσα στον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Δημοσιογράφος των New York Times φέρεται να είπε στον Τζον Μπάιντεν ότι φοράει ωραία γραβάτα. Ο 47ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αντέδρασε λέγοντας ότι φοράει την ελληνική του γραβάτα και επεσήμανε ότι είναι μεν ωραία, αλλά είναι πιο ωραία του έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών. Και αμέσως γύρισε προς την πλευρά του Τέρενς Κουίκ και τού είπε: «Αλλάζουμε γραβάτες;». Αλλο που δεν ήθελε ο Κουίκ.

Το στιγμιότυπο με τις γραβάτες του Μπάιντεν και του Κουίκ

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη γραμμή ενημέρωσης της Πειραιώς ο αμερικανός πολιτικός υπογράμμισε στον έλληνα συνομιλητή του τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα καθώς κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκε η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Κοινή υπήρξε, εξάλλου, η ανησυχία για την ένταση που παρατηρείται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τη ΝΔ, κατά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε, επίσης, στο γενικότερο ρόλο και τις επιδιώξεις της Ρωσίας. Παρουσίασε, ακόμα, τις απόψεις του για τις εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους στα διεθνή δρώμενα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σοβαρότητα ζητημάτων, όπως εκείνα της Βορείου Κορέας και της κλιματικής αλλαγής.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, παρουσιάζοντας τις σχετικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Υπογράμμισε, εξάλλου, τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην πρωτοπορία του εγχειρήματος αυτού.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα περιλαμβάνεται ασφαλώς και συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, σήμερα Τετάρτη καθώς και η ομιλία του στο συνέδριο του Concordia.

The post Τα πρώτα ραντεβού του Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα και μια… γραβάτα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα