Τα δανεικά που… ξέχασε να δηλώσει, ο νέος «πονοκέφαλος» του Φιγιόν

14:52 8/3/2017 - Πηγή: Protagon

Μετά τις αργομισθίες, άλλη μια υπόθεση με ηθικές προεκτάσεις έχει να αντιμετωπίσει ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος, παρά τις πιέσεις που δέχεται από μέρος του κόμματός του, επιμένει στην υποψηφιότητα.

Η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné, η ίδια που είχε φέρει στο φως την υπόθεση με την εικονική εργασία της Πενελόπ Φιγιόν στο γραφείο του συζύγου της, αναφέρει την Τετάρτη ότι ο Φιγιόν το 2013 είχε λάβει άτοκο δάνειο 50.000 ευρώ χωρίς να το έχει δηλώσει.

Το δάνειο δόθηκε από

τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Μαρκ ντε Λασαριέρ, ο οποίος το 2011, ενώ ο Φιγιόν ήταν πρωθυπουργός, τιμήθηκε με την ανώτερη διάκριση που μπορεί να δοθεί σε πολίτη.

Ο Λασαριέρ είναι μάλιστα ιδιοκτήτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Revue des Deux Mondes» στο οποίο εργαζόταν για περίπου 1,5 χρόνο η Πενελόπ Φιγιόν, αν και σε όλο αυτό το διάστημα ετοίμασε μόλις δύο κείμενα. Παρ’όλα αυτά, η κυρία Φιγιόν είχε πληρωθεί με περίπου 100.000 ευρώ – μια ακόμη περίπτωση αργομισθίας κατά τις καταγγελίες.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος, δια του δικηγόρου του, υποστηρίζει ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει το δάνειο στην αρμόδια υπηρεσία διαφάνειας και για αυτό δεν το έπραξε. Πρόσθεσε ότι το ποσό αποπληρώθηκε στο σύνολό του.

Το ζεύγος Φιγιόν σε προεκλογική συγκέντρωση (REUTERS/Philippe Wojazer)

Ο Φιγιόν έχει ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Ωστόσο η υπόθεση της συζύγου του τον έχουν αναγκάσει να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην αντίκρουση των κατηγοριών και στην εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη.

Την Κυριακή, σε προεκλογική εκδήλωση τόνιζε μάλιστα ότι, παρά την εν εξελίξει έρευνα, ο ίδιος θα συνεχίσει τον αγώνα, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη του κόμματος, όπως την εξέφρασαν ομόφωνα τη Δευτέρα τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει φθείρει αρκετά την υποψηφιότητά του. Ενώ προηγούνταν καθαρά, μετά τις αποκαλύψεις έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση, πράγμα που περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές, στις δημοσκοπήσεις ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έχουν γύρω στο 25-26% με ένα μικρό προβάδισμα της Λεπέν.

Συγκεκριμένα, η προβολή για τον πρώτο γύρο φέρνει την Λεπέν στο 26%, τον Μακρόν στο 25% και τον Φιγιόν στο 21%. Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν θα κέρδιζε την Λεπέν με 62%-38% και ο Φιγιόν την Λεπέν με 60%.

Ακόμη, έρευνα της Ifop, φέρνει τη Λεπέν στο 26,5%, τον Μακρόν σε 25,5%, τον Φιγιόν στο 18,5%, τον Αμόν στο 14% και τον Μελανσόν στο 12%.

Η διασπασμένη Αριστερά

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν εξασφάλισε την υποστήριξη του πρώην δημάρχου του Παρισιού Πατρίκ Ντελανοέ, διότι «πλησιάζει περισσότερο στις σοσιαλιστικές, μεταρρυθμιστικές, ευρωπαϊκές, ρεαλιστικές πεποιθήσεις μου». Μιλώντας στο France Inter εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι ο Μακρόν θα μπορέσει να προηγηθεί έναντι της Λεπέν από τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου.

Παράλληλα ο Ντελανοέ πήρε αποστάσεις από τη στάση της νυν δημάρχου, της Αν Ινταλγκό, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Μπενουά Αμόν. Για την Ινταλγκό μάλιστα η υποψηφιότητα του Μακρόν δεν έχει τίποτα το αριστερό, πλησιάζει μάλιστα σε πολλά αυτήν του Φιγιόν.

Το μικρό αυτό σχίσμα στους κόλπους των Σοσιαλιστών αναδεικνύει και ένα άλλο ευρύτερο ζήτημα: γιατί το κόμμα, αλλά και ο ακόμη περισσότερο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, έχουν ως τώρα μάλλον μέτρια ποσοστά;

Ο Μελανσόν σε τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε μία αιτία: Αισθάνεται παραγκωνισμένος μέσα στην συζήτηση που αφορά μόνο τους Ρεπουμπλικάνους και την ακροδεξιά. Εχει μιλήσει για «εκλογές που έχουν πέσει θύμα ομηρείας» από τα δεξιά κόμματα και τη συζήτηση για τον Φιγιόν, αλλά και την συζήτηση για τις εικονικές θέσεις εργασίες στο περιβάλλον της Λεπέν. Παρόμοιες οι εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί και από τον Αμόν.

Ο Guardian σημειώνει ακόμη ότι η Αριστερά (μια ευρεία έννοια για να συμπεριλάβει κανένας και την Κεντροαριστερά) δεν κατάφερε να εμφανίσει ενιαίο πρόσωπο στις εκλογές· μια απόπειρα συνομιλίας μεταξύ τους δεν κατέληξε πουθενά. Οι δύο υποψήφιοι έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες και από κοινού θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από τον πρώτο γύρο αρκετά πάνω από 20%, οπότε θα είχαν ελπίδες για τον δεύτερο γύρο. Εχοντας πάρει αποφάσεις για αυτόνομη κάθοδο και με δεδομένα τα ποσοστά τους μοιραία παρακολουθούν την πολιτική μάχη από μακριά.

The post Τα δανεικά που… ξέχασε να δηλώσει, ο νέος «πονοκέφαλος» του Φιγιόν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα