Νικολάου:Κάνει λόγο για φοβίες στο νομοσχέδιο της Αστυνομίας

Συνεχίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης (έξι νομοσχέδια) για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού να δηλώνει ότι κατά τη συζήτηση των πρώτων άρθρων διαπιστώνεται ότι εγείρονται θέματα που άπτονται συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για φοβίες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε ότι συζητήθηκε η σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού

Ελέγχου στην Αστυνομία και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει ελεγχθεί από τη Νομική Υπηρεσία.

Πρόσθεσε πως αν εγείρονται θέματα συνταγματικότητας για το νομοσχέδιο, θα πρέπει να εγερθεί θέμα συνταγματικότητας και για τον περί ποινικής δικονομίας νόμο, ο οποίος υπάρχει, εφαρμόζεται και περιέχει ανάλογη διάταξη.

“Δεν κάναμε νόμο που αντιμετωπίζει προβλήματα συνταγματικότητας”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται περισσότερο για διαφορετικές φιλοσοφίες και τόνισε πως αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, πρέπει να δώσουμε αποτελεσματικές εξουσίες, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά του να συζητήσει το όποιο θέμα εγερθεί επί συνταγματικότητας.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για φοβία που υπάρχει στο θέμα ανωνύμων των καταγγελιών. Πρόσθεσε ότι και σήμερα γίνονται και διερευνώνται ανώνυμες καταγγελίες και εξήγησε ότι το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο να γίνει ρύθμιση και να υπάρχουν ποινικές επιπτώσεις για κακόπιστες, ψευδείς και παραπλανητικές ανώνυμες καταγγελίες, θα συνιστούν κακούργημα, που επισύρει φυλάκιση 5 χρόνων ή και πρόστιμο μέχρι 100.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε περαιτέρω ότι περιέχεται ειδική ρύθμιση για καταγγελία κατά του Αρχηγού ή Υπαρχηγού της Αστυνομίας, και εξήγησε ότι με βάση τη ρύθμιση, για αυτού του είδους καταγγελία, θα ενημερώνεται πάντοτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο για την ύπαρξη καταγγελίας όσο και για το αποτέλεσμα της έρευνας.

Εξήγησε ότι ενημερώνεται για τέτοιου είδους καταγγελία ο Γενικός Εισαγγελέας, που διορίζει ποινικό ανακριτή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου διοικητικά θα υπάγεται στον Αρχηγό Αστυνομίας και θα τελεί υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία της Υπηρεσίας και ανέφερε ότι η μετάθεση μελών της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου ορίζεται πως γίνεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους. Είπε, επιπρόσθετα, ότι κάθε μέλος που τοποθετείται στην Υπηρεσία, την υπηρετεί για 4 χρόνια, με δικαίωμα επέκτασης της υπηρεσίας για άλλα 2 χρόνια.

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι ο νόμος στοχεύει να δώσει εξουσία και εργαλεία στο κράτος για να πατάξει τη διαφθορά στην οποία εμπλέκονται μέλη της Αστυνομίας και μόνο.

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι η Υπηρεσία θα αποτελείται από μέλη της Αστυνομίας με συγκεκριμένα προσόντα και ευρεία πείρα στις ανακρίσεις, ώστε η υπηρεσία να μπορεί αποτελεσματικά να ερευνήσει αυτά τα ζητήματα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η νομοθεσία ετοιμάστηκε στη βάση αντίστοιχων νόμων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σημαντικά αποτελέσματα.

Ο κ. Νικολάου είπε πως πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι Αστυνομίες και είναι δύσκολο να εκμηδενιστεί.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι μηδενική ανοχή και ότι οι ενέργειες διαφθοράς κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν και οι παραβάτες θα διωχθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα