Σε νεοκλασικό κτίριο στη Σταδίου μεταφέρεται το Θεατρικό Μουσείο
Σε οριστική και συνολική λύση για το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ-ΘΜ) προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο χώρος που θα στεγάσει το νέο Θεατρικό Μουσείο είναι το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου 47, κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου, το οποίο θα παραχωρηθεί, βάσει συμφωνίας, από την Εθνική Πινακοθήκη στο ΥΠΠΟΑ.
Το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, ισόγειο και δύο όροφοι, χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας Αλεξάνδρου Σούτζου (διέθετε και έξοδο στην οδό Γεωργίου Σταύρου, η οποία ήταν η έξοδος των αλόγων). Περιήλθε με διαθήκη και κωδίκελλο του 1894 στην Εθνική Πινακοθήκη και αποτελεί περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτζου. Η πρόσοψη κρίθηκε διατηρητέα από τον Δήμο Αθηναίων, το 2003. Το κτίριο εκμισθωνόταν έως τον Οκτώβριο του 2012 σε εμπορικές επιχειρήσεις.
Τώρα, το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47 θα στεγάσει την πλούσια κληρονομιά τού Θεατρικού Μουσείου, το πολύτιμο αρχείο του και τη μοναδική βιβλιοθήκη του, ενώ θα προβλέπει χώρους έρευνας κι εκπαίδευσης για το ελληνικό θέατρο.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η αποκατάσταση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου σε Θεατρικό Μουσείο προβλέπεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας έχει οριστεί το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Θεατρικού Μουσείου.
Για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης έχει προηγηθεί πολύμηνη έρευνα και προετοιμασία από το ΥΠΠΟΑ. Η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή, βάσει αποφάσεων από τα ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Θεατρικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Θεάτρου.
Παράλληλα, έχει κινηθεί η διαδικασία ούτως ώστε το Θεατρικό Μουσείο να περάσει στο Δημόσιο, αφού πρώτα διευκρινιστεί με ακρίβεια το ύψος των χρεών του. Αναμένεται η τελική επικύρωση βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση του Θεατρικού Μουσείου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του Μουσείου στο Δημόσιο.
Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί, υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ και παρουσία εκπροσώπων του Θεατρικού Μουσείου, να ξεκινήσει η μεταφορά της βιβλιοθήκης από την οδό Καραμανλάκη στα Πατήσια, σε ασφαλή χώρο της ΕΡΤ, με έξοδα που θα καλυφθούν από το ΥΠΠΟΑ.
Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης, μόλις ο εκπρόσωπος του Θεατρικού Μουσείου άνοιξε την πόρτα της Βιβλιοθήκης, διαπίστωσε διάρρηξη του χώρου. Κλήθηκε η Άμεση Δράση, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία.
The post Σε νεοκλασικό κτίριο στη Σταδίου μεταφέρεται το Θεατρικό Μουσείο appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Bloomberg: Η Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρό που μπορεί να γίνει τζακπότ
- Πόνοι στις αρθρώσεις: Σταματήστε να τρώτε αυτές τις 5 τροφές
- Η Τουρκία βομβάρδισε τις δυνάμεις του Άσαντ που μπήκαν στο Αφρίν
- Απίστευτο! Της έστειλαν εξώδικο…
- Αυτοκτονία ΣΟΚ στον Βόλο: Γνωστός συμβολαιογράφος έκοψε το λαιμό του με μαχαίρι
- 8 γιατροσόφια της γιαγιάς που όντως “πιάνουν”!
- 12 παπούτσια για να ταιριάξεις το κοστούμι σου!
- Δήλωση-σοκ: Θα κάνω πόλεμο στην Ελλάδα, λέει ο Κιλιτσντάρογλου
- Ιάπωνας έκανε 13 παιδιά με διαφορετικές παρένθετες μητέρες και κέρδισε την επιμέλεια όλων τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ταλαιπωρία για χιλιάδες γιατί κάποιοι ξέχασαν τα φορτηγά στις εθνικές οδούς
- Για να παίξει Τζόκερ ξεκίνησε – στο ΣΚΡΑΤΣ κέρδισε 100.000 ευρώ!
- Τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων
- Σε νεοκλασικό κτίριο στη Σταδίου μεταφέρεται το Θεατρικό Μουσείο
- Novartis: Oριστικά με δέκα κάλπες το σόου της Τετάρτης στη Βουλή
- τεχτ1655
- Τελευταία Νέα Protagon
- Σε νεοκλασικό κτίριο στη Σταδίου μεταφέρεται το Θεατρικό Μουσείο
- Τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων
- Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ταλαιπωρία για χιλιάδες γιατί κάποιοι ξέχασαν τα φορτηγά στις εθνικές οδούς
- τεχτ1655
- Novartis: Oριστικά με δέκα κάλπες το σόου της Τετάρτης στη Βουλή
- Για να παίξει Τζόκερ ξεκίνησε – στο ΣΚΡΑΤΣ κέρδισε 100.000 ευρώ!
- Novartis: «Εκπρόθεσμη» η άδεια του αντιεισαγγελά του Αρείου Πάγου για την προστασία των μαρτύρων;
- Συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ για τις προκλήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ
- ΕΣΩ 2018, για το interior design και την αρχιτεκτονική
- Νέα παρέμβαση Θάνου για Novartis και αιχμές για δικαστικό παρασκήνιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βενιζέλος: Πρώτα εξέτασαν τους ανώνυμους μάρτυρες και μετά τους ανακήρυξαν προστατευόμενους
- Δηλώσεις Κοτζιά για την ΠΓΔΜ που «δεν πάμε να βαφτίσουμε» προβάλλουν σκοπιανά ΜΜΕ
- Χρηματιστήριο: Στις 841,83 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών
- Το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο στην Υγεία: Πουλούσαν ληγμένα εμβόλια
- «Η Ελλάδα, ένα βήμα πριν εξομοιωθεί με Πολωνία και Ουγγαρία στην εκθεμελίωση του κράτους δικαίου»
- Γιατί το σκάνδαλο Novartis μπορεί να οδηγήσει την πολιτική ζωή σε εξυγίανση
- Ο απίστευτος λόγος που οι γυναίκες στην Ιαπωνία δεν φτιάχνουν ποτέ σούσι
- Τσουχτερό κρύο και παράλληλα αφόρητη ζέστη στις ΗΠΑ
- Η Merck έλαβε πιστοποίηση ως ένας από τους Κορυφαίους Εργοδότες για το 2018 στην Ευρώπη