Πώς βγάζεις τη φωτογραφία της χρονιάς

Ο Μπουρχάν Οζμπιλιτσί, φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press στην Τουρκία, πήγε στην έκθεση για να απαθανατίσει την εκδήλωση. Βεβαίως επρόκειτο για μια δουλειά ρουτίνας. 19 Δεκεμβρίου 2016.

«Ο τίτλος της έκθεσης ήταν “Από το Καλίνινγκραντ στην Καμτσάτκα, με τα μάτια των ταξιδιωτών”. Ηταν μια ταξιδιωτική φωτογραφική έκθεση, σαν οδοιπορικό. Αποφάσισα να πάω, μόνο και μόνο επειδή η γκαλερί ήταν στον δρόμο μου από το γραφείο προς το σπίτι…», είπε αργότερα ο Μπουρχάν Οζμπιλιτσί.

Ο
φωτογράφος Μπουρχάν Οζμπιλιτσί του Associated Press Τουρκίας

«Όταν μπήκα στον εκθεσιακό χώρο όλα φαίνονταν νορμάλ. Εφτασα κάπως καθυστερημένα. Οι λόγοι είχαν αρχίσει. Οταν ήρθε η σειρά του ρώσου πρεσβευτή, να εκφωνήσει τον δικό του χαιρετισμό, πλησίασα για να μπορώ να τον φωτογραφίσω με άνεση. Σκεφτόμουν πως το θέμα, εντάξει, ήταν ρουτίνας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος είδησης για τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις.

»Ο ρώσος πρεσβευτής μιλούσε αργά, και μάλλον με αγάπη για την πατρίδα του, που απεικονίζεται στις φωτογραφίες της έκθεσης. Ανά τακτά διαστήματα διέκοπτε την ομιλία του για να μεταφράσει ο διερμηνέας στα τουρκικά. Μου έκανε εντύπωση πόσο ήρεμα μιλούσε και συμπεριφερόταν ο πρεσβευτής.

»Ξαφνικά ένας άνδρας περιποιημένος, με κοντά μαλλιά και με μαύρο κοστούμι έβγαλε ένα περίστροφο. Νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν θεατρικό δρώμενο μέσα στην έκθεση, δεν πήγε το μυαλό μου… Αλλά ο άνδρας σημάδεψε τον ρώσο πρεσβευτή…

»“Μην ξεχνάς το Χαλέπι! Μην ξεχνάς τη Συρία!”, φώναξε και πυροβόλησε γρήγορα. Το κοινό έκανε πέρα πανικόβλητο. Μέσα σε δευτερόλεπτα το σώμα του πρεσβευτή κειτόταν στο πάτωμα της γκαλερί, λίγα μέτρα από μένα. Δεν έβλεπα αίμα γύρω του. Μάλλον πυροβολήθηκε στην πλάτη.

»Μου πήρε μερικά λεπτά να το συνειδητοποιήσω. Μπροστά μου κειτόταν ένας νεκρός άνθρωπος.

»Εκανα πίσω προς τα αριστερά, καθώς ο άνδρας με το μαύρο κοστούμι και το περίστροφο, είχε στρέψει την κάνη προς τον κόσμο και κατευθυνόταν στοχεύοντας προς τη δεξιά πλευρά του χώρου.

»Η γκαλερί γέμισε ουρλιαχτά που γίνονταν ολοένα και πιο δυνατά από λεπτό σε λεπτό. Ο κόσμος έτρεχε να κρυφτεί πίσω από τις κολώνες και κάτω από τα τραπέζια που βρίσκονταν στον χώρο. Εγώ φοβόμουν, ομολογώ, και ήμουν μπερδεμένος. Καλύφθηκα κάπως, πίσω από έναν τοίχο, αλλά σκέφτηκα πως έπρεπε να κάνω τη δουλειά μου, να βγάλω φωτογραφίες», συνεχίζει ο φωτογράφος του Associated Press Τουρκίας Μπουρχάν Οζμπιλιτσί.

Ο δολοφόνος του ρώσου πρεσβευτή, ονομάζεται Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς και ήταν τούρκος αστυνομικός

«Στην αρχή δεν καταλάβαινα ποιο ήταν το κίνητρο του άνδρα με το περίστροφο. Σκέφτηκα μήπως ήταν Τσετσένος. Όμως την ώρα των πυροβολισμών φώναξε “Χαλέπι”. Οπότε ίσως ήταν εξοργισμένος εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που στόχευαν τους στις αντι-κυβερνητικές δυνάμεις. Πολλοί σύροι πολίτες, έπεσαν θύματα αυτών των βομβαρδισμών.

»Ο άνδρας με το κοστούμι φώναξε επίσης “Allahu akbar” αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω τα άλλα που είπε στα αραβικά. Ηταν πολύ εκνευρισμένος. Βημάτιζε γύρω από το ακίνητο σώμα και έσκιζε κάποιες από τις φωτογραφίες που κρέμονταν στους τοίχους.

»Τότε έκανα λίγο μπροστά, παρότι φοβόμουν φυσικά μήπως στρέψει την κάνη προς το μέρος μου. Εκείνος απειλούσε τον κόσμο με το περίστροφο. Μου έκανε εντύπωση, μέσα στον φόβο μου, πως παρότι ήταν πολύ εκνευρισμένος, με έναν παράξενο τρόπο, δεν έχανε την αυτοκυριαρχία του. Φώναζε σε όλους να κάνουν πίσω. Τότε οι άνδρες ασφαλείας της γκαλερί διέταξαν στον κόσμο να φύγουν από τον χώρο. Φύγαμε όλοι.

Ο δολοφόνος της γκαλερί στην Αγκυρα πυροβόλησε, σύμφωνα με μαρτυρίες, συνολικά 8 φορές μέσα στον εκθεσιακό χώρο

»Εξω, στον δρόμο κατέφθασαν αμέσως ασθενοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα. Γρήγορα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας μέσα στην γκαλερί. Ο άνδρας με τα κοντά μαλλιά και το μαύρο κοστούμι, που λίγο νωρίτερα είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ τον ρώσο πρέσβη, έπεσε και ο ίδιος νεκρός από πυροβολισμό». Ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς και ήταν τούρκος αστυνομικός.

«Όταν αργότερα πήγα στο γραφείο για να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες είδα κάτι που με σοκάρισε. Συνειδητοποίησα πως ο δολοφόνος, στα εγκαίνια, στεκόταν πίσω ακριβώς από τον ρώσο πρέσβη, όταν εκείνος είχε αρχίσει να μιλάει προς το κοινό της γκαλερί. Σαν να ήταν φίλος του ή σωματοφύλακάς του».

The post Πώς βγάζεις τη φωτογραφία της χρονιάς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα