Η λοσιόν (αντί της βότκας) έστειλε στον θάνατο 48 Ρώσους

Η χρήση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών ή υποκατάστατων αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο στη Ρωσία ιδίως την τελευταία διετία, που η οικονομική ύφεση στη χώρα έχει κορυφωθεί. Οσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού ή αναζητούν φθηνά υποκατάστατα για να μεθύσουν καταφεύγουν σε καλλυντικά, αρώματα και λοσιόν με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης.

Ομως το περιστατικό που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πιο θανατηφόρο των τελευταίων χρόνων. Τουλάχιστον 48 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ιρκούτσκ, μια πόλη 6.000 κατοίκων

ανατολικά της Μόσχας, αφού κατανάλωσαν λοσιόν μπάνιου που περιείχε αλκοόλ σε ποσοστό 93%.

Σύμφωνα με τους Siberian Times, εννέα ακόμη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ σταδιακά τα επίμαχα μπουκάλια αποσύρονται από την αγορά. Το προϊόν, κατά τους ερευνητές, είχε σαφή ένδειξη πως δεν προορίζεται για κατάποση, όμως η υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ το έκανε… δελεαστικό για όσους αναζητούν φθηνά υποκατάστατα.

Οπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, τα τελευταία χρόνια περίπου 12 εκατ. Ρώσοι αξιοποιούν τέτοιου τύπου προϊόντα για να πετύχουν μέθη όμοια με του αλκοόλ.


Και ενώ η δηλητηρίαση από αλκοολούχα προϊόντα είναι σύνηθες φαινόμενο για τα ρωσικά νοσοκομεία, καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες, η συγκεκριμένη λοσιόν περιείχε μεθαλική αλκοόλη αντί για αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), ένα τοξικό υγρό που χρησιμοποιείται συχνά σε αφρόλουτρα και είδη καθαρισμού. Τα θύματα προέρχονταν κυρίως από φτωχές οικογένειες και είχαν ηλικίες από 35 ως 50 ετών.

Η τιμή του υγρού σε τοπικά καταστήματα ήταν ένα δολάριο για κάθε μπουκάλι, ενώ το μισό λίτρο βότκας κοστίζει περίπου τρία δολάρια.

Ενα από τα καταστήματα στα οποία οι Αρχές εντόπισαν την επίμαχη λοσιόν

Ο Γιεβγένκι Βιγκόφσκι, ένας από τους γιατρούς που φρόντισαν όσους δηλητηριάστηκαν, δήλωσε πως δέχθηκαν πολλά άτομα με «συμπτώματα βαριάς δηλητηρίασης και τοξικού σοκ».

Εχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 σημεία πώλησης της εν λόγω λοσιόν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως σχεδιάζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων αλλά και την αυστηρή τιμωρία όσων συλλαμβάνονται να τα πωλούν.

The post Η λοσιόν (αντί της βότκας) έστειλε στον θάνατο 48 Ρώσους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα