Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Πέθανε ο αμερικανός τραπεζίτης Ντέιβιντ Ροκφέλερ, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τον πλούτο και την Chase Manhattan Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Ηταν 101 ετών.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειας, «ο Ροκφέλερ πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, από καρδιά». Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ περιγράφεται στην ανακοίνωση

ως «μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές στον χώρο της φιλανθρωπίας και των οικονομικών, με πολλούς να τον αναγνωρίζουν ως τον τελευταίο των μεγάλων της αμερικανικής οικονομίας».

Ηταν εγγονός του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, πατριάρχη της γνωστής οικογένειας που ίδρυσε τον πετρελαϊκό κολοσσό Standard Oil.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ προσχώρησε στην Chase National Bank το 1946, μεγαλομέτοχος της οποίας ήταν ο πατέρας του, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έγινε αντιπρόεδρός της το 1952. Η συγχώνευση της Chase με την Bank of the Manhattan κατέληξε στη γέννηση της Chase Manhattan Bank, της μεγαλύτερης τότε τράπεζας του κόσμου, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και αποτέλεσε την αφορμή για να συνδεθεί το όνομά του με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1915 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ως το νεότερο από τα έξι παιδιά του Τζον Ντ. Ροκφέλερ Τζούνιορ, και μεγάλωσε σε κύκλους της υψηλής κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι σπουδές που έλαβε ήταν στα καλύτερα πανεπιστήμια, ανάλογες της κοινωνικής του καταγωγής: Πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1936, μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, στο London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το 1950 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά. Εργάστηκε στο γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης Φιορέλο Λαγκουάρντια και στο υπουργείο Άμυνας.

Πέντε μήνες μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, ο γόνος της δυναστείας των Ροκφέλερ κατετάγη εθελοντικά στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στις βάσεις της Βόρειας Αμερικής και της Γαλλίας.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, εισήλθε στον τραπεζικό τομέα και αρχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της Chase National ανεβάζοντας την κερδοφορία της. Το 1955 θα επιβλέψει τη συγχώνευση της Chase National και της Bank of Manhattan, σε μια κίνηση που θα γεννήσει τον τραπεζικό όμιλο που είναι σήμερα γνωστός ως JPMorgan Chase Bank. Το 1969 βρίσκει τον Ροκφέλερ διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1981, ως η κορυφαία προσωπικότητα του τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως, με ευρύτατες γνώσεις στους τομείς της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων.

Ενεπλάκη σε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, έχοντας -αμφιλεγόμενες κατά πολλούς- επαφές τόσο με την αμερικανική διοίκηση όσο και με τους σοβιετικούς ηγέτες Χρουστσόφ και Γκορμπατσόφ, όπως και με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Το 1991 ήταν από τους πρώτους αμερικανούς μεγιστάνες που έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κίνας. Ως σκληροπυρηνικός ρεπουμπλικανός προώθησε τα συμφέροντα της χώρας του, με το αζημίωτο φυσικά για τον ίδιο.

Από τη δεκαετία του 1940 ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Rockefeller Institute for Medical Research, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μεταμόρφωσε το ίδρυμα στο πρώτο αμερικανικό πανεπιστήμιο αφιερωμένο αποκλειστικά στη βιοϊατρική έρευνα (Rockefeller University). Το 1982 ανέλαβε την προεδρία του περίφημου Rockefeller Center, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και προώθησε έργα πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, αλλά και οικονομικής αρωγής σε φτωχότερα στρώματα της πόλης. Το 2008, δώρισε 100 εκατ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Παντρεύτηκε το 1940 με τη Μάργκαρετ -Πέγκυ- Μακ Γκραθ, με την οποία έζησε μαζί 56 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1996. Μαζί απέκτησαν δύο γιους και τέσσερις κόρες.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ έχει χαρακτηριστεί ως ο τραπεζίτης των τραπεζιτών με το φιλανθρωπικό του έργο να είναι τεράστιο. Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είχε προχωρήσει σε δωρεές που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε ιδρύσει, πέρα από το Ιδρυμα Ροκφέλερ και το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, ενώ έχει υπάρξει μεγάλος χορηγός και του ίδιου Πανεπιστημίου και του ομώνυμου Μουσείου Τέχνης.

Ο Ροκφέλερ υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος και συχνά στις ομιλίες του σημείωνε πως «το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα έδωσε περισσότερα πλεονεκτήματα σε περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλο στην ιστορία. Το ζήτημα είναι να εξασφαλίσουμε πως το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί με τον πιο δίκαιο και αποδοτικό τρόπο».

Μαζί με τον θάνατό του ίσως πέθαναν για πάντα και όλοι αυτοί οι αστικοί μύθοι που συνόδευαν τη ζωή του. Από το ότι έχει πουλήσει τη ζωή του στον διάβολο, μέχρι το ότι ρουφούσε παιδικό αίμα για να κερδίσει την αιώνια αθανασία…

The post Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Ροκφέλερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα