Οταν οι μηχανικοί πραγματοποιούν τα όνειρα των αρχιτεκτόνων

16:46 8/5/2016 - Πηγή: Protagon

«Το έργο των αρχιτεκτόνων ξεκινά εκεί που τελειώνει αυτό των μηχανικών»

Η περίφημη φράση του γερμανού αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους αποτυπώνει το ένα σκέλος από το μεγάλο εύρος απόψεων που αναφέρονται στην σχέση των δύο επαγγελμάτων.

Οι αρμοδιότητες αρχιτεκτόνων και μηχανικών, όπως αναφέρει και το architizer.com, βαδίζουν παράλληλα μέσα στο ταξίδι της βιομηχανίας της κατασκευής. Στο πέρασμα των χρόνων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο επαγγελματιών ήταν συχνά τεταμένες. Η φύση των δύο κλάδων άλλωστε ήταν και παραμένει διαφορετική. Ενώ οι αρχιτέκτονες εξασκούσαν το δημιουργικό τους πνεύμα,

οι μηχανικοί έμεναν προσκολλημένοι στην κατασκευαστική ακεραιότητα και τον οικονομικό προγραμματισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέλη και των δύο κλάδων στηρίχτηκαν διαχρονικά ο ένας στον άλλον για να φέρουν εις πέρας ένα πλάνο που αρκετές φορές έμοιαζε ουτοπικό. Ετσι, μέσα στα χρόνια, αυτή η σχέση έχει βοηθήσει στο να δημιουργηθούν μερικά κτίρια – θαύματα.

Το μαγευτικό κέλυφος που σχεδίασε ο Τζορν Ουτζον για το εμβληματικό κτίριο της Οπερας του Σίδνεϋ ολοκληρώθηκε χάρη στη συνεργασία του αρχιτέκτονα με τον βρετανό μηχανικό Οβε Αρούπ.

Αριστερά: Το πρωτότυπο σχέδιο για την Οπερα του Σίδνεϋ / Δεξιά: Το ολοκληρωμένο κτίριο που δημιουργήθηκε με την συνδρομή του μηχανικού Oβε Αρούπ

Παρομοίως είναι εξαιρετικά πιθανό ο Πύργος του Aιφελ να είχε μείνει στα σχέδια αν δεν υπήρχε ο Γουστάβος Aιφελ. Ο γάλλος αρχιτέκτονας και μηχανικός επεξεργάστηκε και προσάρμοσε με κάθε λεπτομέρεια το αρχικό σχέδιο για να δημιουργήσει το σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα ο Aιφελ βοήθησε τους μηχανικούς Εμιλ Νουγκιέ και Μορίς Κεσλέν καθώς και τον αρχιτέκτονα Στεφάν Σοβέστρ.

Αριστερά: Το πρώτο σχέδιο του Μορίς Κεσλέν / Δεξιά: Το τελικό σχέδιο για τον εμβληματικό Πύργο του Aιφελ

Ενώ οι σχέσεις λατρείας – μίσους για αρχιτέκτονες και μηχανικούς συνεχίζονται μέσα στα χρόνια, οι καλύτεροι εκπρόσωποι των δύο επαγγελμάτων κατανοούν την αξία στην δύναμη του άλλου. Εκτός από τον Πύργο του Aιφελ στο Παρίσι και την Οπερα του Σίδνεϋ στην Αυστραλία υπάρχουν αρκετά κτίρια που αποτυπώνουν την σύνθεση ανάμεσα στους δύο κλάδους και αποδεικνύουν ότι για κάθε μαγευτικό σχέδιο που έκανε κάποιος αρχιτέκτονας, υπήρχε ένας μηχανικός που παρείχε μία ζωτική βοήθεια.

Εδώ μερικά παραδείγματα, πριν και μετά την ολοκλήρωση σπουδαίων έργων:

Το μαγευτικό οικοδόμημα στην Νότια Κορέα μετά το τέλος των εργασιώνΤο κέντρο κινηματογράφου του Μπουσάν κατά την περίοδο της κατασκευής τουΟ ψηλότερος πύργος της Κίνας μετά την ολοκλήρωσή του έχει ύψος 600 μέτραΟ Πύργος της Καντόνας υπό κατασκευήΔίκτυο κατοικιών στη ΣιγκαπούρηΤο αρχιτεκτονικό μεγαθήριο InterlaceΤο Κέντρο Χεϊντάρ Αλίγιεφ την περίοδο των εργασιώνΤο ολοκληρωμένο κτίριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν

The post Οταν οι μηχανικοί πραγματοποιούν τα όνειρα των αρχιτεκτόνων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα