Ενας μαγευτικός χάρτης

10:38 8/5/2016 - Πηγή: Protagon

Μπορεί η κομψότητα των χειροποίητων παλαιών χαρτών να είναι αυτονόητη, αλλά το να βρει κάποιος ομορφιά στους σύγχρονούς δορυφορικούς χάρτες είναι λίγο δύσκολο.

Ευτυχώς για εμάς, έχουμε σύγχρονους οραματιστές χαρτογράφους, όπως ο Κάμερον Μπεκάριο που δημιούργησε έναν χάρτη ανέμων της Γης. Μην αφήσετε το όνομά του να σας ξεγελάσει. Η δημιουργία του είναι μία από τους πιο μαγευτικούς διαδραστικούς χάρτες που σχεδιάστηκαν ποτέ.

Εμπνεύστηκε από έναν παλιότερο, επίσης υπέροχο, χάρτη που απεικόνιζε τα ρεύματα του αέρα στις ΗΠΑ.

Ετσι,

το 2013, ο κ. Μπεκάριο δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το παγκόσμιο σύστημα πρόγνωσης, το οποίο ανανεώνεται κάθε τρεις ώρες, είναι σε θέση να αποτυπώσει όλα τα ρεύματα αέρα σε όλη την υδρόγειο, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες εμφανίζονται ως στρόβιλοι, τα ρεύματα αέρα ως πράσινες γραμμές που ο χρωματισμός τους γίνεται πιο φωτεινός όσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητά τους. Το αποτέλεσμα υπνωτίζει, σύμφωνα με τον Ερικ Γράντχάουζερ στο atlasobscura.

Πατήστε πάνω στον ωκεανό και τα σημεία που δείχνουν τα στεγνά σημεία του πλανήτη μας θα σκοτεινιάσουν αλλά κάθε κύμα στον ωκεανό θα φαίνεται

Θέλετε να δείτε πόσο φυσάει στην Κίνα τώρα; Θέλετε να δείτε μια προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο και θέλετε ακόμα πιο ακριβή δεδομένα; Θέλετε να βρείτε πιο είναι το πιο ανεμοδαρμένο μέρος στην Γη; Κάντε διπλό κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη και θα σας δώσει τις συντεταγμένες του αλλά και θα σας πει και πόσο δυνατός είναι ο άνεμος εκεί. Και μάλιστα σας δίνει πληροφορίες είτε για την ταχύτητα του ανέμου στο έδαφος είτε ψηλά στην στρατόσφαιρα.

Και δεν παρακολουθεί μόνο τον άνεμο ο χάρτης. Μπορεί επίσης να προβάλει μετεωρολογικά δεδομένα. Πατήστε πάνω στον ωκεανό και τα σημεία που δείχνουν τα στεγνά σημεία του πλανήτη μας θα σκοτεινιάσουν αλλά κάθε κύμα στον ωκεανό θα φαίνεται. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για την περιεκτικότητα χημικών και μικροσωματιδίων στον αέρα. Και την πληροφόρησή του την παίρνει σχεδόν ζωντανά από μέρη όπως το National Oceanic and Atmospheric Administration and NASA.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τι θέλει να δει, πέρα από τους ανέμους που τριγυρίζουν στην Γη (Κάμερον Μπεκάριο)

Ενώ η προεπιλεγμένη εμφάνιση του χάρτη είναι 3D, μπορεί επίσης, να εμφανιστεί σε μια σειρά από πιο παραδοσιακές μορφές, για παράδειγμα ως προβολή Winkel Tripel. Πραγματικά δεν έχει σημασία πώς προτιμάτε να δείτε τον χάρτη, τα κύματα και οι άνεμοι καταλήγουν να αποτελούν μια εκπληκτική εικόνα του κόσμου μας όπως και αν προβάλλονται μπροστά σας.

Ο κ. Μπεκάριο συνεχίζει να προσθέτει πράγματα και δυνατότητες στον χάρτη του. Σε οποιαδήποτε μεριά και αν φυσάει ο άνεμος, ο χάρτης αυτός της Γης, είναι ένας από τους πιο όμορφους.

The post Ενας μαγευτικός χάρτης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα