Ο εκλογικός νόμος φέρνει κοντά τους πολιτικούς αρχηγούς

Την ώρα που στη Μεγάλη Βρετανία θα προσέρχονται στις κάλπες για την παραμονή τους ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Αθήνα θα μιλούν για… κάλπες.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν για τον εκλογικό νόμο, με τους δυο τους να ανοίγουν τον κύκλο επαφών των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους άλλους αρχηγούς

των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Και ο τσακωμός δεν άργησε να έρθει σχετικά με το ποιος… το σφύριξε στα ΜΜΕ. Το Μαξίμου αποδίδει στη ΝΔ τη διαρροή για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει καθοριστεί να γίνει το απόγευμα της Πέμπτης και κάπως έτσι άρχισαν οι κόντρες.

Συγκρούσεις μέσω κύκλων

Η κυβέρνηση επιδιώκει να φανεί ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιτίθεται με σκληρές εκφράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας για «ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι», ενώ η ΝΔ μέσω κύκλων του προέδρου της, δηλώνει ικανοποιημένη που ο κ. Τσίπρας προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οι κύκλοι της Συγγρού, δεν άφηναν κανένα περιθώριο συναίνεσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου και σημείωναν με έμφαση ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τα προς αναθεώρηση ζητήματα «που πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα». Οι ίδιοι κύκλοι της Συγγρού, δεν άφηναν κανένα περιθώριο συναίνεσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου και σημείωναν με έμφαση ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές, ενώ δεν παρέλειπαν να τονίζουν πως στο «πρότυπο Κουτσόγιωργα, στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Ποιους άλλους θα δει ο Τσίπρας

Πρώτος ο Πάνος Καμμένος. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ την Τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη –την Πέμπτη- θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Φώφη Γεννηματά. Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή δηλαδή, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης θα πάρουν… σειρά.

Συνταγματική αναθεώρηση το γενικότερο πλαίσιο

Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Συγγρού.

The post Ο εκλογικός νόμος φέρνει κοντά τους πολιτικούς αρχηγούς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα